Kako sama skrbim za vitko linijo in dobro počutje

Manj obrokov in postenje – ključ do zdravja, vitkosti, energije in dobrega počutja

Sama sem ena tistih ljudi, ki se dobro počutijo le v močnem, gibčnem, zdravem in vitkem telesu telesu. Če se ne gibam redno in dovolj intenzivno in nisem dovolj vitka, gre moje fizično in psihično počutje ‘po gobe’.

Ko so se preteklo zimo, natančneje konec novembra 2020, zaprli športni centri in sem ostala brez svojih (skoraj) vsakodnevnih vadb – plavati pa pozimi pač ne moreš, poleg tega res ne maram zime in mraza in tudi kak hrib(ček) ali tek zunaj odpade – so večerne vadbe zamenjale večerje. Torej namesto treniranje telesa in hujšanja ali ohranjanja vitkosti, se je odvijalo popolno zanemarjanje.

Rezultati so bili vidni že po dobrem mesecu. Ko sem po dobrem mesecu dni ponovno oblekla svoje najljubše zimske skinny kavbojke, me je skoraj kap – imela sem ‘muffin top’!! Majhen, pa vendarle.

Ko sem to ugotovila, sem se uspela vsaj toliko vzeti v roke, da sem se ustavila, da se nisem še naprej ‘pudingala’ (ne jedla pudingov, ampak sebe spravljala v stanje pudinga 😉 ) – a nekako celo leto 2021 nisem imela ne volje, ne motivacije, da se spravim nazaj v stare tire. Kot da sploh nisem bila jaz.

Npr. leta pred tem sem se redno postila, imela pogosto en obrok na dan ipd. in vse to brez težav in odrekanja. Naj pa pred tem še nekaj razložim, ker mi je znanka, ko sem ji povedala, da se redno postim, rekla »Ahaaa, potem pa ni čudno, da imaš tako postavo, če si toliko odrekaš!«.

Moj način življenja in prehranjevanja daleč od odrekanja ali kakršnegakoli ‘matranja’. Meni je vse to samoumevno, naravno – le poslušam svoje telo. Ker ko smo enkrat v stiku s sabo in svojim telesom, vidimo, da je vsako prekomerno hranjenje polnjenje neke čustvene praznine, manka. VEDNO. Človek ima naravno čutenje, kdaj je sit in ko jemo tudi ko nismo lačni in se to ponavlja (torej ne gre za kake praznike, ko se večina preveč najé), je to znak, da nam nekaj greni življenje, če si to priznamo ali ne; oz. če se tega zavedamo ali ne. Nekaj nezavednega nas ‘matra’ in eden od načinov tolaženja je tudi tolaženje s hrano.
Poglejte živali v naravi: je katera debela? Ne, ker živijo naravno. Nobena se ne prenajeda, četudi imajo možnost.

Zadnje tedne pa kot da se mi je nekako vse ponovno sestavilo, se postavilo nazaj; minilo je hrepenenje po sladkorju; minila je potreba po več kot največ dveh obrokih na dan; imam več energije, počutje je nasploh neprimerljivo boljše. Jasno, že avtomatsko, ker telo ni več preobremenjeno s prepogostim prebavljanjem preveč hrane.

Kako shujšati oz. ohranjati vitko linijo?

Zdaj pa od uvoda k bistvu: kako shujšati oz. ohranjati vitko linijo? Po mojih izkušnjah ‘na silo’ ne gre – vsaj meni ne. Je eno samo matranje, ki je vzrok, da ne zdržimo dolgo. Zato če imate odvečno telesno maščobo oz. se tolažite s hrano, bi na prvem mestu priporočila, da skušate ugotoviti, ZAKAJ. Sami boste najverjetneje težko, zato toplo priporočam obisk terapevta.

Če pa se vam zdi, da je problem v tem, da se le ne znate pravilno, zdravo prehranjevati (mislim dejansko pravilno in zdravo, ne kot trobijo MSM), vam lahko dam tri napotke, ki so meni ‘alfa in omega’ in ključ do vitkosti, energije, zdravja, dobrega počutja … ma ni, da ni!

1. Imejte čim manj obrokov

Pozabite na 3 obroke + prigrizke – če vse to redno jeste, začnite z opustitvijo prigrizkov. Ko boste na to navajeni, izpustite zajtrk ali večerjo, da imate 2 obroka na dan in se tega držite. Torej uvedite prekinitveni post, o katerem sem že pisala – članek si lahko preberete tukaj.

2. Zmanjšajte ogljikove hidrate na minimum

Izogibajte se enostavnih in koncentriranih OH kolikor se le da. To pomeni moko in vse, kar jo vsebuje (kruh, peciva, testenine …); sladkarije (sladkor, sladice, sadni sokovi in pijače); neoluščen beli riž, krompir ipd. Predlagam, da si preberete tale in tale članek, kjer je vse razloženo, kaj, kako in zakaj. Skratka, ‘skrivnost’ ki to ni 😉 , je v ketonski/LCHF prehrani.

3. Postite se

Imejte vsaj 1 dan posta na teden, torej 24 ur brez hrane. Samo voda in/ali nesladkani čaji. 24 ali 36 ur je idealno, seveda pa tudi do tu pridete postopoma – več o tem si lahko ogledate v videu, kako začeti z zmanjševanjem obrokov in postenjem.

Nekaj člankov o postu oz. postenju in njegovih izjemnih vplivih na telo.

Pa preden se kdo oglasi »pa saj si ves čas enaka!« Ja, verjamem, da v očeh večine sem. Ker meni so že 2 ali 3 kg viška (ne vem, se ne tehtam, le vidim telo in po oblačilih) znak za totalni alarm; začnem čutiti odvečno maščobo na telesu (saj veste, kaj je rekel Arnold Schwarzenegger: »If it jiggles, it’s fat.« 😉 ) in se zelo slabo počutiti. Dejansko jo čutim kot dodatno težo, breme, tresenje, in tega občutka res ne prenesem. Ne počutim se vitalno. Tako, da ni treba, da se človek zredi za 10 ali 20 kg, da se slabo počuti – različni smo si, imamo različne kriterije in merila in meni še tako majhna sprememba močno vpliva na fizično in psihično počutje.

Levo: oktober 2018; desno: februar 2022. Jasno je moj cilj priti na stanje pred, ki je trajalo do oktobra 2020.

Kadar pa imam ‘požrešne dneve’, kot jih imenujem, pa si pomagam z določenimi prehranskimi dopolnili, ki mi zmanjšajo apetit in preprečijo pretirano nalaganje maščobe. Te bom predstavila v drugem članku in/ali videu.

In to, dragi moji, je vsa znanost, vsa umetnost, kako ohranjati vitkost 🙂 – sedaj pa morate poskrbeti le še za to, da boste fit! To pa seveda dosežete s treningi.

 

 

Deli: