Stvari, zaradi katerih lahko izpademo nemarno in ceneno – 2. del

Kot neprestano ponavljam, je ena temeljnih lastnosti elegantnih žensk ta, da so zelo natančne in skrbne, pozornost posvetijo vsakemu detajlu – in posledično so tudi izjemno urejene in negovane.

Negovanost in urejenost pa lahko delimo na telesno, ki sem jo opisala v prejšnjem članku; ter kar se tiče izbire oblačil, kar pa bom opisala v tem članku.

Katere so torej tiste stvari, ki jih elegantne ženske ne počnejo, kar se tiče urejanja in izbire oblačil?

Preveč vsega (kič)

Ena najbolj osnovnih značilnosti elegantnih žensk je ta, da se izogibajo kiča »kot hudič križa«. Njihov slog je minimalističen, oblačila pretežno enobarvna; tudi vzorce izberejo redkeje kot enobarvna oblačila; če pa jih, so pogosteje v isti barvni družini kot da je vse pisano.

Namreč če želimo izgledati elegantno, se je treba zavedati, da bolj kot je vse pisano, manj elegantno smo videti in bližje smo kiču.

Sem seveda sodijo tudi preveč vpadljiv nakit ali preveč njega; pretiran makeup; nohti nenavadnih barv in “nail art”; kričeči logotipi na torbicah in pasovih ter napisi na oblačilih … vse.

Zatorej če bi rade izgledale kar se da elegantne, se držite načela »manj je več«: manj ličil, manj barv, manj vzorcev, manj nakita, manj logotipov … preprosto MANJ.

Preveč gole kože

Ena od stvari, zaradi katerih ženska takoj izpade ceneno, je kazanje preveč gole kože (če to “okrasi” v preveč izzivalna, vulgarna oblačila in doda pretiran make up ter začini z vulgarnim obnašanjem, pa sploh dobimo “zmagovalno” kombinacijo, ki spominja na ženske z najstarejšim poklicem).

Nič ni narobe, če pokažemo nekaj gole kože: ali lepe noge; ali malce dekolteja; ali hrbet … ampak poudarek je na ALI. Tudi tu velja »manj je več« in če se že odločimo nekaj pokazati, pazimo na tri pravila:

  1. pokažimo le en del telesa;
  2. ne pokažimo preveč;
  3. pokažimo le, če imamo izbrani del res lep (dolge, vitke, ravne noge; lep, gladek in nezguban dekolte; lep, negovan hrbet – npr. mozolji, celulit ali kolobarji maščobe niso nekaj, kar bi nam bilo v ponos, zato ne razkazujemo, kar ni za razkazovati – in sprejmimo, da z leti bo čedalje manj za “razkazovati”)-

Navezujoč se na 3. točko: ne, ne govorim o tem, da katerakoli česarkoli “ne sme” pokazati, ampak o tem, da ni smisla, da razkazujemo, kar ni estetsko, ker si s tem ne delamo nobene usluge.

Sicer pa naj spodnji dve fotografiji govorita zase.

Kim Kardashian je kraljica cenenega, vulgarnega videza; desno pa neznana dama, ki je preprosto – dama.

Prevelika, viseča oblačila

Eno so oversized modeli oblačil, drugo so oblačila, ki so nam prevelika, da vse visi na nas. Četudi ste morda ljubiteljice izjemnega udobja, posegajte po oversized modelih in ne prevelikih oblačilih, ker je med njimi ogromna razlika in smo v slednjih videti kot v prevelikem žaklju in posledično nemarno.

Ob tem bi vseeno opomnila, da velika, ohlapna, brezoblična oblačila ne delujejo prav nič ženstveno, zato se ne skrivajte v njih in pokažite lepo, žensko postavo, če jo imate.

In naj ponovno spodnji fotografiji govorita zase.

Neženstveno, neestetsko in neprivlačno vs. ženstveno, urejeno in elegantno.

Pomečkana oblačila

En zelo pomemben – pravzaprav odločilni – dejavnik urejenega videza je ta, da so vsa oblačila brezhibno polikana. Pomečkano deluje preprosto nemarno in – kot sedaj že vemo – elegantne ženske so popolno nasprotje nemarnega.

Seveda je jasno, da se tekom dneva, ko hodimo okoli in sedimo, tudi kaj pomečka, ampak pomembno je, da od doma stopimo brezhibne.

Izvrstna odločitev je tudi parni likalnik, s katerim lahko hitro in preprosto polikamo oblačila, preden stopimo iz hiše.

Zanemarjena oblačila

Viseče nitke na šivih, razparano na šivih, zbledela oblačila … vse to ustvari nemaren videz, zato poskrbimo, da so naša oblačila vedno brezhibna. Sama s sabo vedno nosim tudi vžigalnik, da požgem vsako nitko, ki se občasno kje pojavi (na oblačilih ali čevljih) tekom dneva, ko nisem doma; morebitna poškodovana oblačila (da začne popuščati kak šiv ipd.) pa nemudoma odnesem k šivilji oz. čevlje k čevljarju.

Športne superge na elegantna oblačila

Elegantne ženske ne padajo na trende, sploh pa ne na nesmiselne, neestetske in neumne trende, kot je nošenje športnih (tekaških) superg na elegantna oblačila (svilena krila, krojeni kostimi, oprijeta krila …).

Saj niti ni kaj dodati – fotografije govorijo zase. Včasih se čisto resno vprašam, če se modni oblikovalci (ali pa modne ikone/influencerji) delajo norca iz žensk in testirajo, na kakšne vse grotesknosti in neumnosti bodo padle.

Pravzaprav nimam kaj dodati, razen da malo poglejte, kaj imajo obuto kraljeve ženske na elegantna oblačila. Prav zagotovo jih ne boste videli v svileni obleki in tekaških supergah. In – ponovno – ne sledite množici, ampak si postavite svoja pravila in visoke standarde. Naj vam bodo zgled najboljši, ne množica, ki pade na vsak trend.

Umazani ali preveč obrabljeni čevlji

Ena največjih napak, ki jih lahko naredimo, je ta, da obujemo umazane ali preveč zguljene (dotrajane, pošvedrane) čevlje. To povsem izniči sicer še tako popoln videz in – kot neprestano ponavljam – elegantne ženske so skrbne in natančne in poskrbijo za vsak detajl. Zato so videti tako uglajene in urejene.

Če ste spregledali prvi del članka, si ga preberite tukaj.

Deli: