Kako izgleda oz. se oblači zrel, urejen moški?

Kot neprestano ponavljam, postaja moda zadnja leta čedalje bolj bizarna, če ne celo groteskna. Po eni strani čedalje bolj bizarni kosi in kombinacije (superge na elegantna oblačila so idealen primer) – po drugi pa se skuša čedalje bolj zabrisati mejo med ženskim oz. ženstvenim ter moškim oz. možatim.

In potem je tu še tretji problem, ki je zadnja leta morda še najbolj v nebo vpijoč – nemarnost. Nemarnost, malomarnost pri urejanju; pri skrbi za to, kakšni stopimo iz hiše; kakšni hodimo naokoli; kakšni se udeležujemo pomembnejših dogodkov. Saj smo verjetno vsi opazili, da se že skorajda polovici ljudem ne da več niti malo urediti in hodijo naokoli kar v trenirkah in supergah. Kakšno nespoštovanje sebe in drugih; kakšno pomanjkanje osnovne kulture in bontona!

Zakaj se sploh urejamo?

Predvsem iz treh temeljnih razlogov:

  1. Ker s tem pokažemo spoštovanje do sebe.
  2. Ker s tem pokažemo spoštovanje do drugih.
  3. Ker s tem pokažemo svojo stopnjo kulture.

In ker sem doslej objavljala predvsem za ženske, a dobila kar nekaj moških prošenj za članek, kako izgleda urejen moški; in ker imam pri stiliranju več moških kot ženskih strank, tokrat članek o tem, kako izgleda urejen moški.

Najpogostejše napake, ki jih delajo moški

Tako kot ženske delajo napake, ki sem jih opisala že v nekaj člankih (članek1, čanek2), tudi moški delajo določene napake pri urejanju. Sama opažem predvsem naslednje.

1. Nemarnost

Žal lahko tule rečem le “bobu bob”, ampak daleč najpogostejša napaka, ki jo vidim pri moških, je nemarnost oz. malomarnost pri ustvarjanju outfitov. Sem sodi že omenjeno nošenje trenirke in/ali superg, pa tudi nošenje preveč starih in zguljenih oblačil. Kar je najbolj zanimivo, je to, da to pogosto opazim pri moških, ki niso slabo situirani.

Če ste med temi in verjamete v neresnico, da »je pomembna samo notranjost«, naj vas postavim pred »reality check«, ki se mu reče: človek, ki se ceni in spoštuje, poskrbi tudi za urejen videz. In to, jasno, velja tako za ženske kot tudi moške.

Zatorej, dragi moški: ne bodite nemarni in se potrudite in primerno uredite, preden stopite iz hiše (mimogrede, trenirka ni primerna za nikamor drugam kot za doma in za na vrt – tudi za treninge so na voljo bolj estetska športna oblačila).

2. Nošenje prevelikih oblačil

V tem ste moški pravi “kralji”😉 – puloverji, jakne in srajce, ki vam visijo z ramen; hlače, ki so prevelike dve ali celo tri številke in če ne bi imeli (predolgega, jasno, s petimi dodatnimi luknjami) pasu, ki preprečuje, da bi vam hlače že po treh korakih pristale pri kolenih, bi jih po poti dejansko izgubili.

Žal prevelika oblačila delujejo enako kot zguljena in nepolikana – torej nemarno. Zato vam na srce polagam, da izberete oblačila, ki so vam ulito prav in če vam niso – ker nis(m)o vsi po JUSu – jih nesite k šivilji na popravke (ožanje, daljšanje, krajšanje …).

Pogosta napaka so tudi predolge hlače; suknjiči, ki visijo preko ramen … dragi moški: NIKAR. Vsa oblačila vam morajo biti ulito prav.

Kateri so ključni kosi moške garderobe?

1. Klasična bela srajca

Ni bolj osnovnega kosa moške garderobe, kot so bele srajce. Lahko so bolj preproste, torej “casual”, ali pa za k finim oblekam. V vsakem primeru pa je to kos, ki ga lahko nosite na vse; tako na dolge hlače kot tudi hlače dolžine do okoli kolen; in tako na džins kot tudi na klasične hlače.

Sama zelo odsvetujem srajce s kratkimi rokavi – meni je to kos oblačila, ki mi izgleda nekako defektno – kot da ga je nekdo s škarjami odrezal na napačnem mestu. Namesto tega vedno priporočam srajce z dolgimi rokavi, ki jih poleti lahko zavihate do višine tik pod komolci (ne pa nad komolci, ker ne greste fizično delati, temveč se urejate za ven). Tak videz deluje neprimerljivo bolj nonšalantno šik kot (zame res) defektna srajca s kratkimi rokavi.

Bela srajca je idealen nadomestek za navadno T-majico, ki ni primerna za nikamor, razen za doma in športno udejstvovanje. Urejen, zrel moški nosi srajce in ne T-majic.

2. Barvne srajce

Seveda pa klasična bela srajca ni edina izbira – omislite si lahko še v vseh drugih barvah, ki so vam všeč in v katerih se dobro počutite, pa tudi s kakimi vzorci, npr. črtami. Priporočam le, da ne pretiravate, da ne bo kak vzorec preveč kričeč, sicer pa karkoli vam srce poželi.

Pri tem pazite, da kupite v barvah, ki bodo šle na puloverje, ki jih omenjam malce nižje.

Bodite pozorni, da vam je srajca ulito prav oz. če vam ni (npr. vam je povsod ulita in preširoka v pasu) – jo nesete k šivilji, da vam jo zoža.

Če vas skrbi (ne)udobje, naj vas potolažim: večina srajc dandanes je na voljo z elastanom, ki poskrbi za izjemno udobje in preprečuje, da bi vas zategovalo.

3. Casual hlače

Sama sem sicer kaka tri leta nazaj nehala nositi džins oz. kavbojke, ker se preprosto ne vidim več v njih. Niso damske, elegantne, prefinjene. Tudi resnim, zrelim, odraslim moškim odsvetujem kavbojke – vsaj tiste klasične. Veliko boljša izbira so t.i. “casual” hlače, ki so narejene podobno kot kavbojke, le da so iz blaga.

Medtem, ko za zimo izberete modele iz debelejših in toplejših materialov ter temnejših barv (temno modre, temno sive, temno rjave, kaki …); za poleti svetlejše (svetlejše sive, bež, krem, srednje modre …)

Če ste veliki ljubitelji kavbojk, vam svetujem, da ne izberete presvetlih barv in – bognedaj! – raztrganih. Niste najstniki.

4. Suknjič

Klasični suknjič, ki je malce bolj sproščeno krojen – torej ni zgornji del klasične moške obleke – je osnovni kos moške garderobe. Nosite ga lahko tako na “casual” hlače kot tudi kavbojke. Priporočam klasične, umirjene barve, kot so siva, bež, temno modra, lahko tudi črna – vse te barve so izvrstne za kombiniranje.

Nosite ga lahko tako na srajce kot tudi klasične puloverje in pulije.

5. Usnjena jakna

Še en klasični kos, ki je izvrsten za kombiniranje, saj se ga nosi lahko na praktično vse. Izberite ali klasični “biker” model ali klasični kroj usnjene jakne. Barve: črna, temno rjava in/ali konjak. Izvrstno se jo kombinira na vse modele hlač, puloverjev in srajc.

Za zimo lahko izberete tudi podloženo, saj je eden najbolj toplih kosov, kar jih lahko oblečete.

6. Zimski plašč oz. jakna

Pozabite na “bomber” jakne in športne bunde, ker – ponovno – niste najstniki, temveč urejeni, zreli moški. Zato si omislite kakovosten plašč in/ali jakno, ki ima najmanj 60% volne. Moški šele v klasičnih hlačah, srajci ali puliju in “resnem” zgornjem delu oblačila izgleda kot pravi moški, medtem ko v trenirki, bomber bundi in supergah kot nekdo, ki se noče sprijazniti z dejstvom, da ni več najstnik; ki noče odrasti. In dragi moški, bolj malo stvari je na moškem bolj odbijajočih kot to, da noče odrasti (pa nimam v mislih le načina oblačenja – ta je le zunanji pokazatelj notranje (ne)zrelosti).

S tem, ko odraščamo; ko osebnostno rastemo, se spreminja tudi naš slog in če se še vedno oblačite, kot ste se pred 20 leti, vam morajo zazvoniti vsi alarmi (izjema je, če ste bili že pred desetletji tako zreli in uglajeni, da ste se oblačili klasično-moško – in v tem primeru vse pohvale!)

7. Puli

Puli je poleg klasične bele srajce eden najbolj seksi kosov moške garderobe. Priporočam, da si jih kupite v kakovostnih materialih (viskoza, volna, svila, kašmir …) v vseh najljubših barvah (krem, bež, sivi odtenki, modri odtenki, temno rdeča, črna …), saj vam bodo pozimi zelo prav prišli.

Puli je klasičen kos, ki ga boste lahko nosili na klasične hlače ali kavbojke, na suknjič, usnjeno k jakno ali volnen plašč. Res izvrsten vsestranski kos – če je srajca celoletni, je puli jesensko-zimski.

8. Puloverji z V izrezom

Izvrstna izbira za nošenje samostojno ali preko srajce. Barve: katerekoli so vam všeč in najbolje, da enobarvne. Kot pri pulijih tudi tu pazite na kakovostne in predvsem pralne materiale, da vam ne bo treba nositi v čistilnico, saj je to zamudno in v oblačilih ostanejo ostanki kemičnih čistil, ki so zdravju škodljive kemikalije.

Tudi klasičen okrogel izrez lahko izpade zelo lepo – probajte samostojno in preko srajce in boste videli, v katerem se počutite dobro.

Čevlji in modni dodatki

1. Klasični čevlji

In kot se za zrelega, odraslega moškega spodobi, seveda ne nosi superg, temveč čevlje; na obleko klasične poslovne, sicer pa casual klasične, ki jih lahko nosite tako na džins kot tudi casual hlače.

Poleg klasičnih čevljev na vezalke, ki so v moški garderobi “alfa in omega”, so izvrstna izbira tudi klasične mokasinke. Najbolje je imeti ene v črni in ene v konjak rjavi barvi – to sta dve klasični, vsestranski barvi, ki ju je mogoče skorajda neomejeno kombinirati.

2. Zima: gležnjarji

Za zimo si izberite elegantne gležnjarje in ne gorskih čevljev, ki jih pogosto opazim. Priporočam, da si kupite ene v črni in ene v konjak barvi, da boste imeli za kombiniranje.

3. Poletje: mokasinke in usnjene japonke

Za poleti so izvrstna izbira lahke usnjene mokasinke, ki jih nosite na skrite kratke nogavičke; za prosti čas – torej ne v pisarno! – pa tudi usnjene japonke. Naj ponovno poudarim USNJENE, ne plastične. Plastične so primerne le za na plažo in bazen, ne pa v mesto.

Včasih mi kakšen moški potoži, kako ne more nositi japonk, ker ga ožulijo: kar se tega tiče, imam tri nasvete:

  1. kupite kakovostne japonke iz mehkega usnja – obutev je zadnje, pri čemer bi varčevali;
  2. nikoli jih ne začnemo nositi tako, da gremo v njih na nekajkilometrski pohod, ampak le po nekaj 100 metrov, da se naša koža postopoma navadi in utrdi (to velja za vsako pomlad znova) in postopoma podaljšujemo čas nošenja;
  3. če vam nikakor ne sedejo oz. vam niso všeč, lahko izberete usnjene sandale-natikače.

Seveda pa upam, da ni treba poudarjati, da preden se prestavite v odprta obuvala, poskrbite za to, da imate brezhibno urejena stopala in nohte – torej brez odmrle kože na petah in z urejenimi, pravilno pristriženimi nohti. Če ne znate sami, naj vas ne bo sram k izkušeni pedikerki – skrb zase in svojo urejenost je ponos, ne sramota! Sramota je zanemarjenost.

4. Pas

Kupite si tudi najmanj dva pasova. Enega v črni barvi za k črnim čevljem; drugega v konjak in/ali temno rjavi barvi za h konjak in/ali temno rjavim čevljem. Ujemanje ustvari res uglajen, dovršen videz na višjem nivoju, ne kot da je vse nametano skupaj.

5. Majhna usnjena torbica

Včasih sem kar šokirana, koliko moških reče, da je imeti moško torbico, v katero lahko shranite denarnico, telefon, tablico in podobne drobnarije “pedersko” (se opravičujem za ta izraz, ampak tega vedno slišim). Dragi moški, bolj malo stvari je bolj odbijajočih kot nabutani žepi, ki štrlijo stran, vlečejo hlače k tlom, jim uničujejo formo in na sploh izničijo ves trud, da bi izgledali urejeno in uglajeno. V žepih ne nosite ničesar večjega in/ali težjega, kar bi lahko uničilo formo ali vleklo k tlom (niti v srajčnih žepih ali žepih suknjiča ne).

Lahko pa nosite tudi usnjeno aktovko, če ste poslovnež.

Poskrbite za svoje telo

Bi pa ob tem izpostavila še eno stvar, ki jo je dandanes skorajda bogokletno izreči: zavedajte se, da nobeno oblačilo ne izgleda dobro na zanemarjenem telesu in sključeni drži. Lahko si kupite najdražja in najlepša oblačila, vendar če je vaše telo zanemarjeno (debelo, presuho, puklasto zaradi preveč sedenja …) ne bo izgledalo pol tako dobro kot če boste poskrbeli tudi za videz svojega telesa – na prvem mestu zaradi zdravja; in ko boste videli, kako neprimerljivo bolje oz. naravnost izvrstno se počutite fizično in psihično v zdravem in fit telesu, vam bo izbira, kupovanje in nošenje lepih oblačil še v toliko večje veselje.

Še nekaj outfitov za ideje in občutek

1. Poslovno-uglajeno

2. Casual – vsakdanje

Seveda to niso vsi kosi; za poletje so izvrstne tudi lahke lanene hlače in srajce; hlače dolžine do okoli kolen ipd. – je pa to neka osnovna kapsulna garderoba odraslega moškega.

In zapomnite si: obleka dejansko naredi človeka. Ko se uredimo, se začnemo drugače počutiti; posledično oddajamo drugačno energijo; začnemo se drugače (lepše, bolj uglajeno) obnašati … in počasi tudi preko oblačenja postanemo druga(čna) oseba.

V naslednjem članku pa vam bom razložila, katerim kosom se izogibajte (torej jih nikakor ne nosite).

Če pa se ne znajdete in potrebujete pomoč pri izbiri in usklajevanju oblačil, se obrnite name (mnenja strank pa preberite tukaj) in vam bom pomagala sestaviti garderobo.

Foto: Pinterest

Deli: