Kakšno perilo nositi, da bomo ženstvene in urejene?

Dostikrat sem dobila vprašanje, kakšno perilo nositi pod oblačila, da bo naš videz lep in urejen, in ob vsej ponudbi perila v najrazličnejših možnih barvah in modelih lahko res nastane zmeda glede tega, kaj izbrati.

Na srečo so te stvari precej preproste. Sama sem že pred mnogo leti ugotovila, kaj deluje in kaj ne, zato sama nosim perilo v le dveh barvah: to sta kožna in črna.

Zakaj samo kožna in črna?

Razen redkih izjem (subtilna čipka, ki rahlo proseva skozi tkanino) naj se perilo pod oblačili ne bi opazilo – pomembno je le, da naša oblačila izgledajo kar najlepše in me kar se da urejeno. To pa lahko dosežemo le z omenjeno neopaznostjo perila – torej pod svetla oblačila nosimo perilo kožne barve, ki se zlije z barvo naše kože; pod temna pa črno.

Sicer bi lahko tudi pod temna oblačila nosili perilo kožne barve, vendar lahko potemni in izgleda neprivlačno, zato je primernejša črna. Seveda pa ne bo nič narobe, če pod vse nosimo perilo kožne barve – bistvo je, da se ne opazi.

Kožna barva ni samo ena

Kar se tiče izbire kožne barve, moramo paziti, da izberemo perilo, ki ustreza naši barvi kože in ne le, da je malce obarvano, da ni belo. Sama tako dolga leta nisem mogla nositi perila kožne barve, saj je bilo na voljo le izjemno svetlo, kar pri meni, ki nisem zelo svetla in tudi sončim se, pri oblačilih svetle barve ni izgledalo dosti drugače, kot bi izgledalo perilo bele barve – videlo se je izpod tankih, svetlih poletnih oblačil.

V zadnjih letih pa se je to, na srečo, precej spremenilo – tako proizvajalci so začeli ponujati perilo v več odtenkih kožne barve (sploh v ZDA in tujini, od koder naročam že skoraj 20 let), pa tudi nakupi preko spleta iz kateregakoli dela sveta so postali splošno dostopni, tako, da imamo res skorajda neomejene možnosti in lahko najdemo perilo v ustrezni barvi, velikosti in modelu zase.

Katera barva perila je najmanj primerna?

Najmanj primerna in najmanj uporabna pa je bela barva perila in sicer iz več razlogov.

  • Če nismo zelo belopolte (res skoraj kot sneg), bela barva kar ‘seka’ skozi oblačila svetle in bele barve. Če želimo, da je perilo neopazno, se mora zliti z barvo naše kože, ne z barvo oblačil.
  • Če belo perilo nosimo pod oblačila, ki niso zelo svetla oz. skorajda bela, bo potemnelo in bo videti kot umazano, četudi je sveže oprano – to pa ni videti lepo.
  • Belo perilo potemni tudi ob stiku s kožo, ker je res redkokatera tako svetlopolta, da koža ne bi puščala sledi na perilu (in naša koža se neprestano obnavlja, torej odpadajo odmrle celice, ki pristanejo na naših oblačilih, ki so v stiku s kožo – na prvem mestu je to perilo).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tanja Matko (@tanja.matko)

Kakšen model izbrati?

Če želimo, da perilo reliefno ne izstopa izpod oblačil – sploh poletnih, ki so pogosto res tanka in prosojna – naj nima kakih volančkov ali naborkov, niti najbolj drobnih ne. S čipko ni nič narobe, da je le material povsem gladek. Pri tem lahko izberemo podložen nedrček, če želimo navidezno povečati prsti, ali pa nepodložen – gre za stvar osebnih preferenc.

Najbolj idealno je torej brezšivno perilo, med drugim tudi zato, da nas šivi ne režejo v kožo (vsaj sama sem kot HSP precej občutljiva na to).

Poskrbimo, da naramnice nedrčka ne bodo vidne

Zelo pomembno se mi zdi tudi, da če imamo majico brez rokavov, ki ima zadaj naramnice križane, torej na X, da poskrbimo, da imamo tudi nedrček, ki ima prekrižane naramnice, ali navadnemu nedrčku prekrižamo naramnice s pomočjo sponke (prodajajo jih praktično povsod). V mojih mladih letih je bilo nezaslišano ali vsaj neprimerno, da so se videle naramnice nedrčka – danes je pa kar vse sprejemljivo in v redu.

Menim, da je torej na nas, da sprejmemo odločitev, da ne bomo podlegle takim trendom, ko je vse dovolj dobro in v katerih smo lahko videti skorajda malce nemarno (preprosto zato, ker nam to, da spnemo naramnice nedrčka, vzame natanko 3 sekunde), ampak ostale ženstvene, urejene in damske, ter z majhnimi triki poskrbele, da se naramnice ne vidijo.

To je res tako hiter in nezahteven trik, ki vzame le 3 sekunde, da res nimamo izgovora, da ga ne bi uporabile. Namreč če želimo izgledati res elegantno, moramo paziti na take detajle, ki lahko izničijo celoten videz, ki je lahko sicer res urejen.

Priporočam tudi, da če imate zelo izrazite bradavice, da si jih vsaj pri tanjših oblačilih in nepodloženih nedrčkih prekrijete s posebnimi prekrivali (‘nipple covers’), ki so, tako kot sponke za naramnice, na voljo praktično povsod.

Perilo naj bo udobno, a vseeno lepo

Nekoč smo lahko izbirale le med neprivlačnim, neesterskim in udobnim perilom; ter lepim, a neudobnim. Na srečo so se stvari tudi tu spremenile, zato ni razloga, da bi trpele ali se počutile neženstvene v perilu športnega, ‘trenirkastega’ videza. V mislih imam perilo, kakršno je spodaj levo, ki res ni ženstveno in je bolj primerno za mlada dekleta – odrasle ženske pa si zaslužimo, da se počutimo ženstvene vedno oz. kadarkoli – tudi pod športnimi oblačili.

Obstaja namreč razlika med profesionalnim športnim perilom, ki zadeve drži trdno na mestu, ali pa trenirkastim – za športno udejstvovanje, jasno, izberemo perilo, ki bo služilo svojemu namenu. Za udobje doma izberemo preprosto, brezšivno enobarvno perilo v kožni ali črni barvi, ki je na voljo skorajda povsod.

Torej s preprostim perilom kožne in črne barve nikoli ne moremo zgrešiti, kake posebne modele in odtenke pa seveda mirno uporabljamo za kake posebne priložnosti (čeprav sama sicer menim, da pride v poštev le še kaka zapeljiva rdeča, medtem ko se mi odtenki, kot so zelena, rumena, vijolična, modra … ne zdijo uporabni v noben namen in ob nobeni priložnosti – če pa so vam iz kateregakoli razloga všeč, pa seveda ni razloga, da ga ne bi nosile).

Fotografije perila: revolve.com; ostalo: Pinterest

Deli: