Kako sestaviti uporabno in elegantno prehodno kapsulno garderobo?

Izmed vseh letnih časov imam, kar se oblačenja in ustvarjanja outfitov tiče, daleč najraje pomlad in pozno poletje. Čas, ko še ni ali ni več prevroče in si res lahko damo duška z ustvarjanjem outfitov.

Ne poletje, ne zima nista tako pripravna in prijetna letna časa, ki bi ju lahko izkoristili oz. imeli kaj dosti manevrskega prostora pri ustvarjanju outfitov. Poleti zna biti zelo vroče in skušamo obleči kar najmanj in najbolj lahke kose in hkrati ostati dostojni – pozimi pa smo odeti v več debelih plasti, da smo kot eni buhtlji, in več ali manj v temnih kosih, ki so bolj hvaležni, kar se tiče slabega vremena in morebitnih madežev. Bunde ali plašča pač ne moremo oprati ali nesti v čistilnico po vsakem nošenju.

Zadnja leta lahko sicer opažamo, da prehodov skorajda ni več – vsaj ne tako dolgih, kot smo jih bili vajeni. A nekaj dni le ostane, poleg tega lahko te kose nosimo tudi na hladnejše poletne dni ali večere ter na toplejše jesenske in zgodnje spomladanske dni, zato mislim, da jih je še vedno praktično nujno treba imeti v svoji omari. So tudi izjemno vsestransko uporabni in idealni za kombiniranje, zato vam bodo dobro in dolgo služili.

Kateri so ti kosi?

1. Trenčkot

Težko bi bil kak kos bolj vsestransko uporaben kot trenčkot. Nosimo ga lahko res na vse: kavbojke z nizkimi petami npr. mokasinkami; ali elegantnimi salonarji; sandali z nizko ali visoko peto … In namesto kavbojk elegantne široke ali klasično krojene hlače; ali pa krilo ali obleko.

Res neomejeno kombinacij bolj vsakdanjega, elegantnega ali poslovnega sloga. Sama imam 4 trenče, a nosim samo še enega, ki je oversized model in v katerem se počutim najbolje. Na sploh se zanje leto do leto in pol najbolje počutim v lepo padajočih materialih, zato (trenutno?) ne nosim skinny džinsa.

Trenč lahko oblečemo tudi za vsako priložnost: v službo, za poslovno večerjo ali pa sobotni obisk tržnice. Res kos, ki če ga slučajno še nimate, toplo priporočam, da si ga omislite – najbolje v kaki čim bolj nevtralni barvi, kot so odtenki bež, tobaka, črne ali temno modre.

2. Črn suknjič (blazer)

Zanj velja skoraj enako kot za trenč, le za preveč casual priložnosti menim, da ni primeren. Nekatere ga sicer nosijo tudi na trenirko in superge, a menim, da to res ni dober videz – neko osnovno skladnost pa res lahko ohranimo.

Sicer pa idealen za vsak dan, sploh še ni kak prestrog poslovni model. Nosimo ga lahko na kavbojke, hlače in krila vseh modelov in tudi obleke.

Opomba: če črna barva ni vaša barva, ker ste presvetle ali je ne marate, si lahko omislite temno modrega, ki je prav tako prelepa klasika; ali pa temno sivega.

3. Svetel suknjič

Črna barva je za mnoge varen pobeg, a za tople, sončne dni, poroke ipd., je morda boljša izbira svetel suknjič. Deluje veliko bolj sproščeno, lakotno, sveže in manj strogo. Priporočam, da si ga omislite v kakem bež ali pudrasto roza odtenku, lahko pa tudi zelo svetlo sivem.

Tako kot črn oz. temen suknjič, boste lahko tudi svetlega nosile na skoraj vse. Izjemno vsestransko uporaben kos, ki vam bo služil dolga leta, zato priporočam, da izberete res kakovostnega, ki vam stoji kot ulit.

4. Usnjena jakna

Usnje je izjemna izbira za prehodne dni in hladnejše večere – njegova prednost je namreč v tem, da ga ne prepiha. Spodaj imamo lahko čisto tanko majico ali bluzo, ali pa debelejši, toplejši pulover.

Tudi to je izjemno vsestransko uporaben kos, ki ga lahko nosimo na vse: na kavbojke, elegantne hlače; poslovna ali sproščena krila; kratke poletne oblekice ali daljše obleke, ki jim doda nekakšno drznost in pridih uporništva. Meni zelo lep videz, da ni čisto klasičen. Ne vem če obstaja slovenski izraz za to, Angleži pa uporabljajo izraz ‘egdy’.

5. Kavbojke

Po več kot 10-letnem kraljevanju skinny kavbojk so se zadnja leta vrnili tudi ostali modeli – nekateri bolj posrečeni, drugi manj. Sama vedno gledam skozi prizmo: kaj naredi uslugo ženski postavi, ženskemu telesu, in kaj ne? Po mojem mnenju kavbojke dolžine 7/8, krojene na zvonec, zagotovo ne – resnično so mi prav neestetske in tak učinek nimajo tudi na (kakršnemkoli, torej še tako popolnem) ženskem telesu.

Zato poleg ‘skinny’ kavbojk prisegam še na ‘slim’ model in ravne kroje. Sploh ‘slim’ so mi na manekenkah zelo všeč, a zase še nekako nisem našla modela, v katerem bi izgledala dobro (je pa tudi res, da nisem ravno pretirano iskala, kajti, kot že omenjeno, trenutno nisem v obdobju džinsa).

Kavbojke lahko torej nosite na skorajda vse: zgoraj lahko kombinirate z navadno T-majico, bluzo, klasičnim pulijem ali debelim pletenim puloverjem; s trenčem, suknjičem, usnjeno jakno ali plaščem; obuvala pa tudi poljubno. Vsekakor najbolj vsestranski kos – tako kot trenč kot zgornji del.

6. Klasične črne hlače

Klasične črne hlače še zdaleč niso primerne le za poslovne priložnosti in v službo. Lahko jih izjemno dobro kombiniramo tudi za bolj vsakdanje priložnosti in tako dobimo urejen vsakdanji ‘casual’ slog.

Npr. s T-majico, bluzo ali lepo padajočim pletenim puloverjem in japonkami (usnjenimi, nikakor ne plastičnimi – prihranimo te za bazen in plažo) ustvarimo čudovit causal slog, ki ni prav nič manj udoben kot trenirka – a videti smo izvrstno urejene, ženstvene in damske.

Gredo torej na vse vrhnje kose (trenč, suknjič, usnjena jakna, džins jakna …); vse zgornje kose (T-majica, bluza, kakršenkoli pulover) in vso obutev. Vsekakor obvezen kos!

Prednost črnih hlače je tudi v tem, da če ne nosite črne barve, ker ni vaša barva (po domače povedano: ste v njej kot mrlič), črne hlače vseeno lahko nosite, ker barva ni ob obrazu in torej ne bo imela takega učinka.

7. Svetle hlače

Podobno kot temen vs. svetel suknjič velja za temne vs. svetle hlače. Veliko bolj lahkotne in sproščene in idealne za tople spomladanske in poletne dni. Čeprav je črna barva nadvse vsestranska in se jo lahko nosi praktično vedno, pa je dejstvo, da ko je najbolj vroče in smo na soncu, veliko bolj absorbira toploto preko sončnih žarkov, zato so tekom dneva morda boljša izbira svetli odtenki. Pa tudi dejansko delujejo nekako lažje, kot da so nekako bolj zračni.

Lahke, lepo padajoče hlače v svetli barvi in naravnem materialu so torej idealna spomladansko-poletna izbira. Zadnja leta so sicer zelo moderne tudi hlače iz pletenin, a bi vam tu svetovala previdnost, da niso videti preveč ‘trenirkasto’. Vedno je bolje izbrati lepo krojene hlače in kakovostnega blaga (sama obožujem viskozo in nje mešanice).

8. Svetla bluza

Sama ločim med bluzami in srajcami. Bluze so zame iz mehkih, ženstvenih, lepo padajočih materialov, kot sta npr. viskoza in svila (moja najljubša materiala); medtem ko so srajce sicer bolj žensko krojene (telirane) bombažne srajce, ki ne padejo tako lepo, ker ne morejo zaradi materiala.

Medtem, ko srajc ne nosim več (oz. vsaj trenutno ne), pa obožujem bluze. Ja, obožujem je pravi izraz, ker so mi tako vsestransko uporabne, ženstvene in elegantne hkrati. Nosila sem jih na skinny kavbojke in sedaj jih nosim na vse modele elegantnih hlač, krila in kratke poletne hlače.

Res si težko predstavljam kos, ki bi – poleg krila, seveda – bolj odražal ženstvenost in bil hkrati tako prijeten za nošenje in tako udoben. Poleg tega so bluze tudi idealna zamenjava za T-majice, ki jih sama zaradi preveč običajnega, vsakdanjega videza, ne nosim več. Z bluzo pa smo takoj bolj elegantne in ženitvene.

Oz. kot bi rekli Angleži: »An instant outfit upgrade.« 🙂

9. Pleten pulover

Poleg bluz so izjemno elegantni tudi pleteni puloverji – morda malenkost bolj casual kot bluze, a še vedno neprimerljivi s T-majicami in prav tako »an instant upgrade«. Nosimo jih lahko samostojno ali z bluzo ali srajco spodaj in na vse spodnje dele in vse vrhnje kose. Če gre za tanko pletenino so, tako kot bluze, idealna zamenjava za T-majice ali zelo navadne bombažne majice, v katerih smo videti … pač navadno, vsakdanje.

Pleten pulover je enako lahek in udoben, a neprimerljivo bolj eleganten in ženstven, sploh v kakih bolj elegantnih barvah (torej nevtralih) in z V izrezom.

10. Oprijet pleten puli

Še en kos, ki ne gre nikoli iz mode. Večna klasika, ki jo lahko nosimo vse: krila, kavbojke, klasične hlače … obvezen kos za prehodne dni oz. v debelejših pletenjih in ohlapnejših modelih tudi za hladne zimske dni, saj lahko spodaj oblečemo plast (ali dve) toplega termo perila.

Seveda priporočam čim bolj nevtralne barve, saj jih boste najlažje kombinirale in izgledale najbolj elegantne – in kakega v svoji živahni barvi, če jo imate – moja je živo rdeča. In čeprav se barvam načeloma izogibam, imam nekaj kosov v svoji najljubši barvi, rdeči, ki odraža moj karakter. Puli je pač kos, ki si ga lahko privoščimo tudi v kaki bolj divji barvi in tudi dobro ponosimo, medtem ko je s klasičnimi vrhnjimi kosi to težje.

Opomba: če ste bolj obilne postave ali imate bujno oprsje, puliji načeloma niso najboljša izbira – veliko večjo uslugo boste svoji postavi naredile z izbiro puloverjev z V izrezom. Prav tako, če imate veliko odvečnih kilogramov, namesto oprijetega raje izberite bolj ohlapen model – vedno lahko izberemo oblačila, ki so bolj primerna za našo postavo.

11. Elegantne majice s tričetrt rokavi

Nekako bi lahko dala v obvezne kose kapsulne garderobe še preproste, a elegantne majice s tričetrt rokavi. Sama sem jih kupila pred leti, so iz modala in viskoze in še vedno kot nove, čeroav jih veliko nosim in perem. Mislim, da dobre kakovosti danes skorajda ni več za dobiti, bi pa ob tem poudarila, da če/ko jih boste kupovale, NE kupite bombažnih, ker bombaž ni nikoli videti tako fin in temne barve nekako zbledijo, zaradi česar so videti še bolj ceneno – tega pa ne želimo, če hočemo ustvariti eleganten videz.

Sicer je lepe, oprijete majice iz dobrega materiala in hkrati še tričetrt rokavi (obožujem jih, ne dolgi, ne krajši mi niso tako všeč) zelo težko dobiti, zato sem sama kupila take z dolgimi rokavi in jih nesla popraviti k šivilji. Imam jih v črni barvi, bež, beli, temno bordo in temno gozdno zeleni (slednjih dveh skorajda ne nosim, mi nista dovolj nevtralni, čeprav sta mi sicer čudoviti barvi).

Zaključek

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tanja Matko (@tanja.matko)

Vse našteto so res izjemni kosi, ki jih lahko poljubno kombiniramo med sabo in ustvarimo lepo število outfitov, kar lahko vidite tudi na zgornjih fotkah – kosi se neprestano ponavljajo, kombinacij pa je skorajda neomejeno.

Prednost kapsulne garderobe je namreč v tem, da nimamo pretirano veliko kosov oblačil, so pa ti klasični in medsebojno barvno usklajeni (beri: v 3, največ 4 barvah, ker več kot imamo barv, težje jih je kombinirati med sabo), kar pomeni, da jih lahko res skorajda neomejeno medsebojno kombiniramo in smo vedno videti urejene. 🙂

Foto: Stane Jerko

Deli: