4 razlogi, zakaj je treba imeti vsaj 4 parfume

Parfumi oz. dišave (toaletne vode, kolonjske vode ipd.) so vsekakor nekaj, kar nam lahko zelo izboljša počutje in polepša dan. To so potrdile tudi raziskave.

Sama jih uporabljam že od OŠ dalje in so mi dobesedno nujni, obvezni. Če grem od doma brez, ker pozabim, se vrnem, če nisem predaleč; ali ga nanesem takoj v pisarni, kjer imam 3 mini rezerve; ali pa zavijem v najbližjo drogerijo in preizkusim kakega novega.

O parfumih je že kar nekaj napisanega na Planetu Lepote, zato bi tule navedla le 4 razloge, zakaj je treba imeti vsaj 4 parfume (pa raje še kakega več?).

1. Parfumi glede na letni čas

Parfumi, ki so namenjeni za pomlad in poletje, niso primerni za jesen in zimo in obratno. Poletni parfumi so lahki, sveži, nežni, zračni, da nas v poletni vročini osvežijo; medtem ko so zimski parfumi bolj topli, intenzivnejši, globlji in nam dajejo občutek, kot da smo se odeli v toplo, mehko odejo.

Poletni parfumi se pozimi kar nekako porazgubijo in ne pridejo do izraza, medtem ko so zimski za poletje pretopli in pretežki in v poletni vročini lahko delujejo zadušljivo.

2. Parfumi glede na priložnost

Dobro je imeti parfum (raje 2 ali 3) za vsak dan in bolj prefinjen parfum za posebne priložnosti. Za posebne priložnosti se lepše in bolj skrbno uredimo in nam praviloma tudi nekaj več pomenijo, zato je prav, da jih ovekovečimo tudi s kakim bolj posebnim in dragocenim vonjem.

3. Parfumi glede na naše razpoloženje

Tako, kot nam ne paše vsak dan jesti enake hrane ali obleči enakih oblačil, nam tudi ne paše vsak dan enak vonj. Zato je dobro imeti vsaj 4 vsakdanje parfume za poleti in vsaj 4 za pozimi. Tako tudi preprečimo, da bi se vonja naveličali in/ali ga ne bi več zaznavali.

4. Parfuma se navadimo

Če imamo v uporabi le enega ali dva parfuma, se bo naš nos nanj navadil in ga skoraj ne bomo več zaznavali. In kaj temu sledi? ‘Polivanje’ s parfumom, ker se skoraj ne vonjamo več – seveda pa nas vsi ostali še kako dobro vonjajo in smo lahko s tako močnim vonjem vsiljivi. Sploh pri občutljivih ljudeh lahko preveč intenzivni vonji povzročijo glavobole ali celo migrene, zato bodimo obzirni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tanja Matko (@tanja.matko)

Nasveti

  • Parfume hranimo stran od sončne svetlobe in vira toplote, da se prehitro ne pokvarijo. Sama imam celo 30 let stare parfume – prave vintage zvezde.
  • Nikar se ne ‘polivajmo’ s parfumi – osebna urejenost poleg spoštovanja do sebe pomeni tudi spoštovanje do drugih in s tem, ko drugim vsiljujemo svoj pretiran vonj, ne kažemo ne spoštovanja do sebe, ne do drugih. V dvomu vedno raje nanesemo manj.
  • Količino nanosa prilagajamo priložnosti in intenzivnosti vonja – lahkih poletnih toaletnih vodic lahko nanesemo precej več kot npr. orientalskega Eau de Parfum.
  • Nikoli ne drgnemo parfuma med zapestji, saj to lahko uniči molekule parfuma in spremeni vonj.
  • Parfumi niso nadomestek za slabo osebno higieno.

Kateri so pa vaši najljubši parfumi in koliko jih imate??

Deli: