Kako se ličiti za naraven videz

Tako kot pri oblačenju sem tudi pri ličenju klasik in minimalist.

Zame je namreč smisel ličenja izključno v tem, da skrijemo, kar je za skriti, in poudarimo svoje adute. Kakršnokoli manevriranje na tem področju mi je ne le nepotrebno, temveč odveč, saj je zame bistvo, da smo videti kar najlepša in najbolj naravna verzija sebe.

Zato me ne boste nikoli videli s kakimi senčili, pisanimi odtenki ipd.; prav tako ne bom zvečer in za posebne priložnosti imela posebnega, močnejšega make-upa; kaj šele, da bi delala kak ‘contouring’, ki je zadnja leta tako popularen. Pogosto vidim zelo lušna, mlada dekleta, ki praktično ne bi potrebovala drugega kot obarvano kremo, malo maskare, rdečila za lica in glosa, s takimi ometi na obrazu, da mi je prav hudo. In kar je najhuje: tako ličenje morda dobro izgleda na profesionalnih fotografijah, nikakor pa ne v resničnem življenju. V resničnem življenju smo prej kot maškare kot pa lepe in urejene ženske.

Zatorej: ne – moj make-up je vedno enak. To preprosto nisem jaz, moj cilj je izgledati kar se da naravno; kar se da najlepše; in kar se da jaz.

Katere izdelke uporabljam

Za ličenje vedno uporabim naslednje izdelke in SAMO naslednje izdelke:

 • tekoči puder
 • korektor (malenkost svetlejši od tekočega pudra)
 • puder v prahu ali kamnu
 • svinčnik za obrvi
 • svinčnik za obrobo oči oz. eyeliner (uporabljam izključno temno rjav odtenek, občasno antracitni ali slivov, črne nikoli, ker je preagresivna in deluje preveč nenaravno)
 • maskara
 • rdečilo za lica
 • svinčnik za obrobo ustnic
 • šminka in/ali glos (uporabljam izključno naravne YLBB in živo rdeče odtenke; slednje zadnja leta sicer manj – se mi zdi, da še poudarijo staranje)
 • bronzer

Moj postopek ličenja

 1. Najprej vedno nanesem tekoči puder; nanašam ga v 95% primerov s čopičem Real Techniques za tekoči puder, ki mi je res brez konkurence.
 2. Nato pod oči nanesem malo korektorja.
 3. Nato to fiksiram s čisto malo pudra v kamnu ali prahu.
 4. Sledijo obrvi – že najmanj 15 let sem zvesta Diorjevemu Powder Eyebrow Pencil – odtenek Dark Brown je perfekcija in identičen kot so dlačice mojih obrvi.
 5. Nato okoli oči nanesem svinčnik ali gel eyeliner; v glavnem na zunanji zgornji del veke, spodaj komaj opazno.
 6. Nato ga zabrišem s tankim čopičem – rada imam mehke, zabrisane linije in starejši kot smo, bolj so te pomembne.
 7. Sledi maskara – že leta prisegam na Maybelline Lash Sensational.
 8. Nato nanesem malo rdečila na lica – najraje imam breskov odtenek, zdi se mi, da deluje najbolj sveže.
 9. Nato obrobim ustnice.
 10. In nanesem šminko in/ali glos.
 11. In zadnji, ko je obraz povsem dokončan, pride bronzer.

Včasih nanesem še obarvan gel za obrvi, ki jih počeše in še malce poudari in potemni – nimam namreč pretirano močnih in gostih.

In to je to – to je vsa umetnost. Tako se ličim že desetletja in dvomim, da bom kdaj spreminjala, saj starejši kot smo, bolj neprimerno izpade več ličil na nagubani koži. Čim manj oz. tudi tu velja pravilo manj je več. #lessismore

Naslovna foto: Stane Jerko

Deli: