Redke, res redke so ženske, ki imajo lepo kožo, ne da bi se kaj dosti trudile zanjo.

Sama sem imela glede tega kar srečo, a vseeno sem jo že v zgodnjih dvajsetih začela skrbno negovati. Saj veste, bolje preventiva kot kurativa (in slednja ne da takih učinkov kot preventiva oz. po toči zvoniti je prepozno). Več o tem tukaj.

Nekoč sem bila prav obsedena z vsem tem – tako je tudi nastal Planet Lepote – po vseh stvareh, ki so se mi zgodile v življenju in po več kot 20 LETIH v kozmetiki, negi in kozmetičnih sestavinah, pa sem se preprosto naveličala. Odkrila sem, kaj moji koži ustreza, držim se preverjenih izdelkov in nego le rahlo prilagajam glede na letne čase in trenutnemu stanju kože; ‘anti-aging’ izdelke pa tako ali tako uporabljam že od vsega začetka. #preventiva

Čeprav se – tako kot večina žensk – tudi jaz vse prej kot veselim staranja, pa mi je vseeno še manj privlačen predelan videz obraza kot staranje. Zato skrbim za svojo kožo po svojih najboljših močeh od zunaj (nega) in od znotraj (zdrava prehrana, redno gibanje, prehranska dopolnila z antioksidativnim in protivnetnim delovanjem ter taka, ki obnavljajo oz. vzdržujejo podporna tkiva kože, sploh kolagen).

Moja načela nege kože

Tako kot pri oblačenju oz. outfitih, opremljanju stanovanja in vseh ostalih zadev pri meni tudi tukaj velja pravilo »manj je več«. To pomeni čim manj izdelkov, čim manj plasti, čim manj korakov … čim manj vsega.

  • Tonika skoraj ne uporabljam oz. izjemno redko.
  • Zjutraj obraz umijem le z vodo, če je koža bolj suha; ali z nežno čistilno peno, če je bolj mastna.
  • Zvečer enkrat do dvakrat na teden uporabim izdelek z alfa- in/ali beta-hidroksi kislinami. Poleti skoraj nikoli, ker se redno sončim in ne uporabljam izdelkov z zaščitnim faktorjem oz. le izjemoma. Zakaj ne? Zato, ker sem spregledala.
  • Večino leta uporabljam kake retinoide, poleti sicer redkeje zaradi sonca.
  • Skušam uporabljati čim bolj naravne in ekološke izdelke, a seveda ne na račun aktivnih učinkovin (kisline, peptidi, retinoidi ipd.)
  • Določenih sestavin v kozmetiki se izogibam, ker so strupene in/ali potencialno rakotvorne (več o tem tukaj).
  • Pilingov z delci že leta ne uporabljam več, veliko bolj mi ustreza brisačka, ki izvrstno odstrani odmrle celice kože in zmasira kožo.
  • Posebne kreme okoli oči ne uporabljam – nikoli je nisem. Ni nobene potrebe po tem.
  • Zadnja leta sem si začela negovati tudi vrat iz preprostega razloga, da sem ugotovila, da imam po vratu izjemno suho kožo.
  • Dekolteja se praktično ne dotikam – držim se načela »če te ne srbi, se ne praskaj«. 😉

To pa je praktično skoraj vse – več pa predlagam, da si ogledate v videu, kjer sem vse natanko razložila – katere izdelke, kdaj, kako in zakaj.

Zadnje mesece sem svojo nego sicer malenkost spremenila, a nič drastičnega – vse pokažem in razložim v naslednjem članku.

Naslovna foto: Stane Jerko

Deli: