Stvari, zaradi katerih lahko izpademo nemarno in ceneno – 1. del

Poleg stvari, ki so v nebo vpijoče, kot so umazana in strgana oblačila in pomanjkljiva osebna higiena, je še kar nekaj stvari, zaradi katerih lahko izpademo nemarno in ceneno.

Pri tem bi poudarila, da se je treba zavedati, da četudi vse “štima”, a nismo poskrbele le za eno od naštetih stvari, pokvarimo celotno podobo in vtis. Zato se res splača potruditi in skrbno in natančno posvetiti vsakemu detajlu – toliko bolj, če tega nismo bile vajene in je to za nas nekaj povsem novega in – najverjetneje – napornega.

A nikar ne pozabimo, da ja vsaka nova stvar na začetku lahko “preveč” in “naporna” – ko se navadimo, pa nam postane samoumevna in rutina. Saj veste, nekoč nam je bil težak poskus hoje; potem poskus vožnje kolesa; potem učenje vožnje avta … danes pa nam je vse to rutina. In natanko tako je tudi z urejanjem.

V tem članku se bom dotaknila napak, ki se tičejo urejanja obraza in las, v naslednjem pa izbire oblačil.

Mastni lasje

Kar težko razumem, da v 21. stoletju, ko imamo vsi na voljo toplo in tekočo vodo in cenovno ugodne šampone (pa tudi fene), še vedno lahko vidimo ženske, ki hodijo okoli z mastnimi lasmi. Mastni lasje niso “le” neurejenost – so znak pomanjkljive osebne higiene in za to preprosto ni opravičila.

Da ne omenjam dejstva, da mastno lasišče pogosto oddaja izjemno neprijeten, nekako žaltav vonj, ki ga je potem okolica prisiljena vohati. Drage dame – če ste vsaj “d” od dame – poskrbite vsaj za osebno higieno. Bolj malo stvari je tako odbijajočih kot pomanjkljiva osebna higiena. V kolikor imamo kakšne zdravstvene težave (npr. hormonsko neravnovesje), da se nam lasje bolj mastijo, moramo biti na osebno higieno in redno umivanje las še toliko bolj pozorne.

Neurejena frizura

Druga stvar, ki jo vsakodnevno lahko videvamo na ulicah, so pa neurejene frizure. Večina žensk obožuje dolge lase, s čimer ni nič narobe – problem nastane, ko se jim potem ne ljubi ukvarjati z lasmi in hodijo okoli s povsem neurejeno frizuro, ki – žal – izniči celoten videz.

Naj spodnji fotografiji govorita zase.

Lepo urejena fen frizura in “frizura”, ki to ni in še najbolj spominja na obrabljeno metlo.

Neurejeno oz. nekako “ubogo” izpadejo tudi preredki, scufani, razcepljeni, nenegovani oz. uničeni lasje. To pa še ni vse – taki lasje nas na videz postarajo, saj spominjajo na stare lase, ki so mat, scufani, brez leska in nenegovani.

Zatorej, drage dame, če ste ljubiteljice dolgih las, (po)skrbite vsaj zato, da so negovani; redno striženi (vedno je bolje imeti malce krajše in negovane in zdrave kot scufane, redke in razcepljene konice); in da si, če imate redke lase, daste podaljške, da so lasje videti gostejši.

V kolikor pa niste pripravljene investirati časa in/ali denarja (redne fen frizure pri frizerju, če ne znate; podaljški …), da vaša dolga frizura tudi dobro izgleda, pa je bolje izbrati krajše lase (pri čemer se jih je tudi potrebno naučiti stilirati).

Opazen narastek

Tudi ta nakazuje na nemarnost, ki žal pokvari naš celoten videz. Ne glede na to, ali gre za siv narastek ali ste se odločile za spremembo barve las – pri čemer naj spomnim, da bolj, kot se oddaljimo od svoje naravne barve, slabše bomo videti – VEDNO poskrbite za to, da nimate opaznega narastka.

Če si barvate na svetlo, so boljša izbira večbarvni (svetejši in še malo svetlejši) prameni, saj narastek ni tako zelo opazen, v vsakem primeru pa bodite pozorne za to, da ga nimate; (pre)temnih odtenkov pa se sploh izogibajte, saj nas naredijo optično ostrejše in starejše.

Pretiran makeup

Preprosto preveč (in ne pozabimo, da starejše kot smo, bolj bomo pod pretiranimi ličili spominjale na “drag queen”.

Tako, kot obraz povsem brez ličil nekako odvzema videz popolne urejenosti, tudi premočno (ali nepravilno, ki je skorajda še bolj pogosto) ličenje pokvari naš videz. Noben ekstrem, nobeno pretiravanje ni dobro in nam ne naredi usluge, zato vam toplo priporočam, da se naučite osnov minimalističnega ličenja.

Če pri nenaličenem obrazu delujemo, da smo površne in se nam ne da toliko potruditi, da poskrbimo še za to; pri prekomernem ličenju hitro izpademo kot “drag queen”, torej ceneno in agresivno.

Katerih napak nikakor ne delajte, pa preberite v tem članku; kako se ličim sama, pa v tem.

Razpackan ali malomarno nanesen makeup

To lahko še zlasti pogosto opazimo pri malce zrelejših damah, zaradi česar sumim, da je vzrok poslabšan vid. Naličijo se brez očal, saj se z očali ne da naličiti oči, in končni videz je včasih res slab.

Zato vsem priporočam, da med ličenjem vmes nadenete očala in preverite končni rezultat oz. po potrebi popravite. Tako, kot ni pomembnejšega kot je lepo, natančno, skrbno naličen obraz, ki da piko na i našemu videzu, tudi ni slabšega, da se trudimo in potem vseeno ne izgledamo ravno najbolje.

(Če ni druge, pa si zgolj za ličenje omislimo leče, ker sicer je znano, da niso ravno zdrave za oči; obstajajo pa tudi že očala, kjer se lahko leva ali desna stran umakne in z enim očesom gledamo skozi očala, medtem ko drugo oko ličimo.)

Obraz povsem brez ličil

Tutorial: nenaličen vs. minimalno naličen obraz oz. “no makeup makeup look” (Če boste vprašali moške, bodo vedno rekli, da želijo »žensko, ki ni naličena« – to pa zato, ker nimajo pojma o teh stvareh in ne ločijo nenaličen obraz od minimalistično naličenega, kar so potrdile tudi raziskave.)

Pri zelo lepo, elegantno urejeni ženski nenaličen obraz – žal – daje vtis nedokončane končne podobe, videza. Ličenje je pika na i in brez minimalno ličil naša celostna podoba preprosto ne bo izgledala popolna. Nekaj manjka.

Kaj zajema minimal(istič)no ličenje: če imamo res zelooo lepo kožo brez nepravilnosti (in roko na srce, starejše kot smo, manj jo imamo) obarvana krema, sicer pa tekoči puder; urejene obrvi; malo črtala ali senčil za veke v naravnih odtenkih, da poudarijo oči; maskara; rdečilo za lica, šminka.

Ko smo enkrat zverzirane, nam takšno ličenje ne vzame več kot 5 minut.

Zanemarjen obraz, telo, koža

Medtem, ko nam koža v mladosti še odpušča greh zanemarjanja ali neustrezne nege, se najkasneje okoli 35-ega začenja to poznati – in z leti se nam pozna čedalje bolj. Dejansko vidim pri ženskah svojih let, katere so si negovale kožo – in to negovalne pravilno! – in katere je niso oz. so (zaradi pomanjkanja kozmetičnega znanja) uporabljale neustrezne izdelke, ki jim niso prinesli nobene koristi.

Žal je pri 40-ih in kasneje malce pozno za začetek in več ali manj pomeni »zvonjenje po toči« – nekaj pa se vseeno še da narediti. Seveda pa je treba znati izbrati ustrezne izdelke z aktivnimi učinkovinami (alfa- in beta-hidroksi kisline, retnoidi, azelainska kislina, vitamin C, niacinamid, peptidi …).

Seveda na naš prezgodaj in pretirano postaran videz vpliva tudi naša prehrana (bolj kot je predelana in polna ogljikovih hidratov, bolj bomo postarane zaradi procesa, imenovanega glikacija ter oksidativnih in vnetnih procesov, ki se ob taki hrani odvijajo v telesu) in prehranskih dopolnil (mnoga zavirajo staranje celega telesa in/ali kože – več si poglejte v tej objavi); dovolj spanca in redno gibanje, kar vse pomlajuje.

Kako se negovati, kaj vse to vključuje, bom opisala v posebnem članku in videu.

Okrušeni, neurejeni nohti

Poleg povsem nenalakiranih nohtov (preprosto izgledajo “goli”, kar ustvari nedovršen videz), je še huje, če dovolimo, da se nam okruši lak ali da nam noht zrastejo do opaznega narastka. Žal je to še ena stvar, ki nakazuje na nemarnost in elegantne ženske so popolno nasprotje kakršnikoli nemarnosti in površnosti.

Kakšni so damski nohti, si preberite tukaj.

Zatorej poskrbite, da bodo vaši nohti vedno brezhibno urejeni in nalakirani; da je obnohtna kožica urejena in negovana; prav tako roke. Naj nikar roke ne pokvarijo vašega videza, zato se navadite vsa dela z vodo, čistili in dela, kjer si lahko poškodujete roke, delati z rokavicami (in brez izgovorov, da »niste navajene«, ker vsega se lahko na-vadimo in od-vadimo). Nenazadnje lahko veliko namakanja rok v vodi in/ali privede tudi do resnejših težav s kožo (alergije, dermatitis) in preprosto ni zdravo.

Na vse se navadimo

Za tiste, ki se doslej morda niste urejale ali pa ne tako skrbno, bo vse to morda zvenelo “veliko” in “obremenjujoče” – ampak kot že rečeno: verjemite, da se je treba samo navaditi in kaj kmalu vam bo vse našteto rutina.

OPOMBA: Napotki iz članka so namenjeni ženskam, ki želijo biti uglajene in damske in niso napisani v smislu, da bi katerakoli karkoli “morala” ali “ne smela” početi. Vsaka se odloča zase, saj imamo praktično popolno svobodo.

Foto: Pinterest; naslovna: Stane Jerko

Deli: