Zakaj ne uporabljam krem za sončenje (UV zaščite)

Uf … kje naj začnem.

Nekako takole: Jaz, Tanja Matko, avtorica in urednica najstarejšega ženskega portala v Sloveniji, Planet Lepote, se posipam s pepelom, da sem nasedla propagandi in pred skoraj 20 leti v Slovenijo pripeljala sončno paranojo. In učila skorajda ‘polivanja’ z ZF najmanj 50 ob vsakem izpostavljanju soncu, sama pa – z izjemo obraza, ker sem zaradi KT dobila melazmo – delala drugače.

Zakaj sem delala drugače?

Ker mi je tako velevala tista preprosta, dobra, stara reč, imenovana zdrava pamet. Ker nisem mogla delovati v nasprotju z neko notranjo modrostjo, intuicijo, ne glede na to, v kaj nas prepričujejo.

Tako sicer delujem tudi glede drugih stvari – na prvem mestu zaupam svoji intuiciji; temu, kar mi sporoča telo – fizično in psihično. Najvišja stopnja inteligence je intuicija. Ko sem poslušala (prodano) ‘znanost’, sem drago plačala – med drugim tudi z zdravjem.

V nadaljevanju bom skušala kar se da na kratko in brez kompliciranja razložiti, zakaj ne uporabljam izdelkov z UV zaščito. Ne le, da jih namenoma ne uporabljam, ampak se jim celo namenoma izogibam.

1. UV filtri so škodljivi

UV filtre delimo na mineralne in kemične in sploh slednji so zelo strupeni in škodljivi – tako za naše zdravje kot tudi okolje. Mnogi so rakotvorni in endokrini motilci, predstavljajo pa tudi hudo breme za okolje. Več o tem si lahko preberete tukaj in tukaj.

Mineralni so sicer boljši, ampak puščajo zoprno belo sled na koži – kot bi se namazal s kredo – če pa je ne, so v nanodelcih, kar je ponovno hudo vprašljivo za zdravje in nevarno za okolje. Poleg tega strašljivo zapackajo pore – po le dveh dneh uporabe si lahko pol ure iztiskam zamašene pore. Obupno.

2. Sonce je vir življenja, zdravja in dobrega počutja

Izgleda, da je večina pozabila, da brez sonca ni življenja na zemlji. Naj ponovim: BREZ SONCA NI ŽIVLJENJA. In hkrati nas hočejo prepričati, da je to ubijalski zlodej in morilec, ki nas bo, če se mu pokažemo le za nekaj minut na dan, vsaj postaral za nekaj let, če ne kar umoril?

Mislim … resno? A je zdrava pamet res šla po gobe?

Pa si zastavimo nekaj vprašanj:

 • Kako je človeštvo preživelo do recimo leta 1970, ko pa niso uporabljali nobenih UV filtrov?
 • A ni zanimivo, da čeprav jih niso, raka kože v zgodovini ni bilo, ampak se je pojavil šele v zadnjem času?
 • A ni še bolj zanimivo, da raka kože ni bilo, čeprav so bili neprimerljivo več na soncu kot smo mi danes, saj so živeli v naravi (in z njo) in cele dneve delali na poljih, mi pa smo cele dneve skriti po pisarnah?
 • Ali se zavedamo, da je pomanjkanje vitamina D povezano s praktično vsemi avtoimunskimi obolenji (med drugim)?
 • So naše mame in babice pri 30-ih ali 40-ih res izgledale stare 90? Po vseh prepričevanjih in simulacijah pred-po soncu in brez-z UV filtrom bi namreč morale.
 • Ali vemo, da je v severnih deželah, kjer imajo bistveno manj sonca in krajše dneve, tudi bistveno več depresije in anksioznih motenj (ki jih, med drugim, zdravijo s solariji)?
 • Ali ste vedeli, da so vse te zdravstvene težave lahko zgolj posledica pomanjkanja vitamina D?

3. Le iz sonca lahko dobimo dovolj vitamina D

Le iz sonca lahko človek dobi dovolj vitamina D, nobenega drugega naravnega vira. Če ga ne, ga lahko le še iz prehranskih dopolnil. Mar je (bila) narava res tako neumna, da je ustvarila bitje, ki lahko dovolj vitamina D dobi le z izpostavljanjem soncu – hkrati pa naj bi ga vsako najmanjše izpostavljanje soncu drastično postaralo in kar umorilo?

Če bi nam bilo namenjeno, da vitamin D v zadostnih količinah dobimo v drugih oblikah, potem bi rasel kot olive ali fige in bi ga nabirali po drevesih in grmičkih – pa ga ne. Naše telo ga ustvari samo z izpostavljanjem soncu (in pod pogojem, da imamo dovolj holesterola – več o tem pa tukaj).

4. Svarila so (milo rečeno) pretirana

Kje je logika? In kje so DEJSTVA? Imamo le razne nerealne simulacije – simulacije NISO realnost, kar smo lahko že večkrat izkusili, tudi v obdobju nedavne plandemije.

Ali pa nam dajejo za primer res postarane ljudi, ki pa so bili res nenormalno veliko izpostavljeni soncu (in po možnosti poleg še kadilci, nezdravo jedli in počeli druge neumnosti, ki so doprinesle k prezgodnjemu staranju). Kako je to lahko primerljivo z nekaj minutami izpostavljenosti soncu na dan?

Ne pravim, da je dobro cele dneve, od jutra do večera, ležati na soncu. Prav tako pa ni ne zdravo, ne koristno, da se paranoično izogibamo vsakemu sončnemu žarku in se vsakodnevno mažemo z UV filtri, četudi smo na soncu le nekaj minut. NOBEN EKSTREM NI DOBER, še nikoli ni bil. Zlati sredini se z razlogom reče ZLATA.

Pa naj poskusim še drugače:
Brez vode ni življenja – ampak ali ste vedeli, da lahko od preveč popite vode tudi umrete? Bomo torej rekli, da se moramo popolnoma izogibati vodi in ne popiti niti kapljice, ker nas lahko ubije? Verjetno ne, a ne? Ampak natanko to večina počne glede sonca. Ker je pretiravanje škodljivo, se odsvetuje vsakršno izpostavljanje.

Vidite povezavo? Ključ je v ZMERNOSTI. Ključ je v zdravi pameti.

5. Zaščitimo se lahko tudi drugače

Npr. se umaknemo v senco ali nosimo slamnik in dolge rokave. Naj bodo UV filtri res izhod v sili, ko:

 1. ni druge možnosti;
 2. smo dlje časa na soncu in
 3. predvsem ne za 3 minute, ko gremo do avta ali trgovine vsak dan. Vsakodnevna uporaba krem z UV zaščito za nekajminutno izpostavljenost soncu NI POTREBNA, niti smiselna, niti zdrava.

Moje izkušnje

Sama se namenoma sončim celo leto. Od nekje marca do oktobra zunaj, na soncu; čez zimo pa hodim v solarij nekje 2-krat do 3-krat mesečno. Kolikor imam poškodb in pigmentnih madežev na obrazu, so VSI nastali, ko sem začela jemati KT (nekoč sem bila še precej naivna in zaupala v dobrobit in nedolžnost farmacevtskih izdelkov) in pa kasneje matranja kože z vrsto agresivnih tretmajev, da bi se znebila melazme.

Pa kljub vsem tem tretmajem in kljub vsemu sončenju (sicer načeloma ne pretiravam, obraz soncu izpostavljam omejeno) mi dajejo na slabe dneve (ko sem utrujena, neprespana in slabe volje, kar se mi vse zelo pozna na obrazu) najmanj 5 let manj; na dobre dneve (ko sem spočita, naspana in dobre volje) pa tudi 10 let manj.

V obdobju izgorelosti sem celo krepko pretiravala s sončenjem – res sem cele ure ležala na soncu, ker sem to enostavno potrebovala. Bila sem kot izpraznjena baterija, ki se polni na sonce. Pa je moja koža še vedno lepa, svilnata, sijoča, kot lahko vidite na fotografijah (so neobdelane).

Kako to? Po vsej logiki oz. ‘pravilih’ bi morala izgledati stara kakih 100 let. Kot rozina. Kot mumija. Pa ne.
Torej?

Edino, kar vedno skrbim, je to, da se večino časa zdravo prehranjujem, da v telesu ne ustvarjam vnetnih procesov (glede tega so najhujši sladkor, trans maščobe in žitarice) in redno uživam dovolj antioksidantov in protivnetnih snovi, ker je tudi od tega odvisno, kaj se dogaja v naši koži, ko gremo na sonce.

Predvsem pa celo leto – poleti pa v večjih količinah – uživam astaksantin (kupite ga lahko tukaj – super zadeva, res zelo, zelo priporočam), ki ščiti kožo pred poškodbami UV sevanja od znotraj. Več o tem si lahko preberete tukaj. Na morju, ko sem res pogosto po par ur na soncu (ja, povsem brez UV zaščite), vzamem 2 ali 3 kapsule na dan in to je to.

Obožujem poletje; obožujem sonce☀️; obožujem zagorelo polt in na kraj pameti mi ne pade, da bi se zastrupljala s tako kemijo kot so UV filtri. Če mi sonce ne paše ali čutim, da imam dovolj, se umaknem v senco; ali pa na glavi nosim slamnik s širokimi krajci in čez dan dolge rokave in to je moja zaščita. Kremo z UV filtri, ki jo imam za rezervo, nanesem morda enkrat ali dvakrat letno na predele, ki jih ne morem zaščititi z oblačili in kadar se ne morem umakniti v senco (npr. dekolte, kadar imam fotografiranje na soncu).

Odločitev je vaša

Pa da ne bo pomote: nikomur ne pravim, naj se sonči; prav tako ne, naj se ne sonči. Prav tako je vaša odločitev, ali boste uporabljali UV filtre ali ne. Kar vam skušam povedati, je predvsem dvoje:

 1. Uporabljajte zdravo pamet in si postavljajte preprosta, logična vprašanja. Nikar zgolj ne verjemite informacijam, ki vam jih dajejo.
 2. Raziskujte. Ampak ne raziskujte stvari, ki so vam dane na pladnju, ker to ni raziskovanje, temveč propaganda; ampak iščite stvari in informacije, do katerih se je težje dokopati; ki jih skrivajo; ki jih zadnje čase celo cenzurirajo. Kajti kot vedno v zgodovini, se tudi zdaj TAM skriva resnica.❤️

En lep pozdrav s plaže☀️

Deli: