Ste nenadoma opazile čudne, slabe lase? Morda je to vzrok

Sama imam na srečo izjemno zdrave in nezahtevne lase in lasišče, kar pa ne pomeni, da mi ustreza vsak šampon.

Ne le, da mi ne ustreza vsak, ampak moram vedno imeti v uporabi 3 šampone, da jih izmenjujem, ker če več kot 2-krat zaporedoma uporabim istega, so lasje nekako slabši, frizura ne stoji več, kot bi morala, kar je pri kratkih laseh še toliko bolj pomembno.

Zadnje leto pa sem začela opažati nekakšne spremembe – ‘bad hair days’ so postajali čedalje pogostejši. Frizerja nisem menjala; svojih treh šamponov, ki sem jih uporabljala že vsaj kaki dve leti, tudi ne; sredstev za oblikovanje las tudi ne.

Sprva sem mislila, da morda zato, ker skorajda ne uporabljam balzama (ni potrebe, moji lasje so super zdravi in sijoči, do poškodb pa zaradi dolžine ne more priti, ker se prej vse postriže). In sem nekajkrat zaporedoma uporabila balzam. Stanje se je še poslabšalo in res nisem več vedela, v čem bi lahko bil problem, frizura pa katastrofalna.

Resno sem se začela spraševati, če ima to kaj opraviti s staranjem, sploh ker sem na nekem dogodku kake 3 leta nazaj slišala govoriti dve ali tri ženske nad 40, kako opažajo spremembe v laseh. »Krasno«, sem si mislila, »samo še tega se mi manjka.« Da bom imela odslej non stop težave z lasmi oz. urejanjem las in posledično s frizuro.

Potem pa me je kak mesec nazaj drugi dan po pranju (sicer si jih umivam vsak drugi, najkasneje tretji dan) začelo srbeti lasišče. Brez prhljaja ali česarkoli, le srbenje. Ker se tekom tednov ni nehalo, sem se spravila googlati za najboljše šampone proti srbenja in/ali prhljaju.

In se odločila za enega, ki mi je bil sestavinsko v redu in si z njim oprala lase. Ne le, da se tokrat srbenje ni pojavilo, ampak so bili tudi lasje kot prerojeni: bujni, gosti (res, kot da jih je še enkrat več) in sijoči. Tudi frizura je stala super.

Le nekaj dni kasneje se mi je posvetilo, v čem je bil problem: čeprav sem imela hkrati v uporabi 3 šampone in jih menjavala, sem jih imela že najmanj 2 leti in lasje oz. lasišče so se jih vseeno nekako nasičili. Potem sem kupila še en drug, navaden šampon in odkar uporabljam ta dva, so moji lasje kot prerojeni, pa tudi ‘bad hair days’ so izginili, čeprav je sicer že čas za striženje.

Tako, da če vam kdaj začnejo lasje postajati preprosto čudni, frizura ne stoji dobro ipd., in že leta uporabljate en in isti šampon ali dva – morda je to vzrok in lahko najprej poskusite z menjavo šampona.

Foto. Urška Košir

Deli: