Pred kratkim sem spremenila svojo nego in moja koža je boljša kot kdajkoli

Zadnje tedne sem ob več ali manj enaki negi imela slabšo kožo – nekako bolj pusto, občasno se mi je naredil kak mini mozoljček – zato sem kupila niacinamid serum.

Stanje se ni izboljšalo, ampak po uvedbi niacinamid seruma celo poslabšalo – sprva sem mislila, da je ravno ta krivec. Dobila sem namreč kar nekakšne izpuščaje – vsak dan kaka dva – podobne mozoljem, ampak niso bili. Sicer komaj opazno, ampak če si navajen na čisto in neproblematično kožo, moteče.

Potem pa sem se odločila za malo korenitejšo spremembo, sploh glede na to, da so se začeli sončni dnevi in zato ni dobro uporabljati alfa- in beta-hidroksi kislin, sploh če ne uporabljaš UV zaščite, in jaz je ne (zakaj je ne, si lahko preberete tukaj in tukaj).

Tako sem se odločila, da ponovno uvedem azelainsko kislino, ki mi je v obliki Skinorena (dobite na recept pri osebni zdravnici) že par let ležala med kozmetičnimi izdelki; za zjutraj pa sem su kupila naravno vitaminsko kremo Logona.

Razlog, da nerada uporabljam azelainsko kislino kljub njenim izjemnim pozitivnim vplivom na kožo, je v tem, da mi je zelo zoprna za uporabo – in sicer daje na koži neprijeten, rahlo skeleč in srbeč občutek. Ampak saj veste, kaj pravijo: za lepoto je treba (po)trpeti. 😉
Je pa res, da se 1. koža sčasoma navadi in 2. če nanesemo na suho kožo, je manj neprijetna.

Tako je moja nega zadnja 2 tedna izgledala takole.

Jutranja nega

Zjutraj si obraz umijem le s hladno vodo, nato pa nanesem Logona vitaminsko kremo. Kremo nanesem takoj, ko obraz obrišem, da je še malo vlage v koži – nikoli ne čakam, da se koža povsem posuši.
Na ta način pride koža veliko bolj navlažena, kot če kremo nanesemo po 5 ali več minutah.

Večerna nega

Zvečer si obraz očistim z nežno naravno čistilno peno ali oljno emulzijo. Katero bom uporabila, je odvisno od tega, koliko ličil mi je še ostalo na obrazu in kakšna je moja koža tisti dan – če je ostalo več ličil in je moja koža bolj suha, uporabim oljno emulzijo; če čutim, da se mi je koža bolj zmastila, čistilno peno. Sedaj, ko je topleje, koža praviloma več izloča, zato praviloma uporabim nežno čistilno peno; pozimi pa sem pogosteje oljno emulzijo.

Občasno uporabim naraven tonik, ki sem ga sama namešala (recept imate tukaj); potem pa en večer nanesem Skinoren, drugi večer pa niacinamid serum – torej ju uporabljam izmenično. Sem in tja kak večer pa ne uporabim tudi ničesar.

Kadar uporabim Skinoren, pod oči nanesem kapljico jojoba ali šipkovega olja in to je vse.

Izboljšanje že po nekaj dneh

In na moje veliko presenečenje se mi je koža izboljšala že po nekaj dneh! Saj ne, da je bila prej slaba, ampak ni bila tako svežega videza in tako sijoča, sedaj pa kot da je nekako zadihala. Nobene sledi o kaki nečistoči več, pa tudi tisti čudni izpuščaji so izginili.

Fotografija je neretuširana in brez filtrov; to so izdelki, ki jih trenutno uporabljam za nego.

Tako, da bom nadaljevala s tole nego, sploh ker ima Skinoren, torej azelainska kislina, podobne učinke kot alfa- in beta-hidroksi kisline, a ne poveča občutljivosti kože na sonce. Ker sama nimam težav z nečisto kožo, mi uporaba azelainske kisline vsak drugi dan do dvakrat tedensko povsem zadostuje za gladek učinek na koži – in naravnost neverjetno je, kako gladka je koža po azelaični kislini – po nobeni drugi sestavini ne tako zelo!

Če pa imate težave z nečisto kožo, pa je potrebno Skinoren uporabljati najmanj vsak večer, če ne celo dvakrat na dan.

Niacinamid serum pa na srečo tudi ni bil krivec za vmesno poslabšanje kože po uvedbi. Morda pa je bil kriv le stres, saj sem imela pretekle tedne spet precej stresno in, kot sem opisala že v članku o izgorelosti, sem imela akne edino v času hudega stresa.

Več o pozitivnih učinkih niacinamida si lahko preberete tukaj; o koristnih učinkih azelainske kisline pa tukaj.

Foto: Stane Jerko

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kaj pa ve uporabljate? S katerimi izdelki ste najbolj zadovoljne? Ste bolj pristašice pristopa nege »manj je več« ali »več je manj«?

Sama sem vsekakor »manj je več« oz. čim manj vsega: čim manj izdelkov, čim manj plasti; čim manj korakov nege kože; pa tudi čim manj ličil. Koža je namreč samozadosten organ, potrebuje le to, kar smo ji s sodobnim načinom življenja odvzeli in jo obremenili.

Deli: