Zakaj nisem več obsedena s kozmetiko

Ali: Zakaj sem »šla iz kozmetike«

V letih svoje izgorelosti, ko sem bila več ali manj v stanju vegetacije, a sem še vedno nekako trudila ‘furati’ Planet Lepote in vse ostalo; pa tudi v zadnjem času, ste nekatere ugotovile, da ne pišem več toliko o kozmetiki. Da ni več toliko entuziastičnih, kozmetično obarvanih člankov na Planetu Lepote; da ni več člankov »Top 5 izdelkov po izboru urednice« ipd. (če ste na mobilni napravi, kliknite tukaj).

Torej vzrok, da je moja obsesija* s kozmetiko mimo, je skupek več dejavnikov, ki jih bom skušala v nadaljevanju razložiti.

* to ne pomeni, da se ne negujem več; ali da me kozmetika ali lepota ne zanimata več – daleč od tega. To pomeni le, da nisem več obsedena s kupovanjem in preizkušanjem novih in novih izdelkov; uporabljanjem (pre)več njih in izvajanjem nepotrebnih (oz kar odvečnih) korakov nege kože. Manj je več oz. do vsega sem privzela bolj minimalističen, umirjen, zrel, naraven in zdrav pristop.

1. Izgorelost

Prvi vzrok je ta, da ko sem izgorela, sem izgubila interes, zanimanje in voljo do vsega. Niti se ne bom trudila opisovati, kako se počutiš, ko si dobesedno v stanju rastline, vegetacije – za približni oris si preberite serijo mojih člankov o izgorelosti, kjer sem opisala svojo izkušnjo. Vsekakor pa menim, da je to nekaj, kar moraš doživeti na lastni koži, da si lahko predstavljaš – nobeno branje izkušenj drugih ti ne more dati te izkušnje.

2. Spregledala sem

Drugi razlog je ta, da sem spregledala. Kozmetično industrijo, modno … (farmacevtsko pa itak že zdavnaj). In sicer vse te industrije delujejo po principu »najprej ustvari problem, nato ponudi rešitev« – pri tem gre lahko za dejansko ustvarjanje problemov (farmacevtska industrija, ki ničesar ne (po)zdravi, temveč s kamufliranjem simptomov bolezni s kemikalijami oz. njih stranskimi učinki ustvarja nove težave in bolezni, hkrati pa onemogoča prava zdravljenja in zdravila, ki jih imenuje ‘alternativa’); ali pa nas prepričajo, da imamo problem.

In kozmetična industrija je res krasen prikaz, kako ženskam dati občutek, da ‘imamo problem’; da nismo dovolj; da nismo dovolj dobre, lepe … in da za to, da bomo dovolj dobre in lepe, potrebujemo 1000 in 1 kozmetični preparat, ki bo iz nas naredil supermodel z naslovnice modne revije.

Pa da ne bo kakih nesporazumov: niti slučajno ne govorim o tem, da ni prav, da se negujemo, urejamo, minimalno ličimo ipd. Nikakor. Osebna urejenost je zame osnova vsake ženstvenosti in ženske so se od nekdaj urejale, negovale in lepotičile – v različnih obdobjih zgodovine in na različnih območjih različno. Govorim o tem, da za to, da smo negovane, urejene in lepe, ne potrebujemo 1000 in 1 kreme in seruma in tonika in preparata … za vsak predel obraza. Kremo za okoli oči; pa okoli ust; pa vrat; pa dekolte; pa čelo posebej; pol-urni ritual zjutraj in enourni zvečer … ma lepo prosim, no. Če to delamo za dušo, lastno razvajanje, sprostitev – vsekakor, podpiram. Iz prepričanja, da bo takšno početje dalo neke izjemne rezultate, da bomo videti 10 let mlajše in 15 kg lažje, pa nikakor, ker to preprosto ne deluje.

Prav tako ne le, da ne potrebujemo 17 korakov nege kože, v katerih uporabimo 27 izdelkov (malo karikiram, s tem hočem nakazati na sodobna pretiravanja), ampak zadostuje nežno čiščenje in krema ali serum, ki nam ustreza ter kožo ščiti in pomlajuje s protivnetnimi in antioksidativnimi sestavinami; in če smo veliko na soncu, še izdelek z mineralnimi UV filtri. In to je to.

Pravzaprav, če smo iskreni, je tako, da več kot nanesemo kozmetičnih izdelkov in s tem sestavin na kožo, več je možnosti za kake reakcije. Kot skoraj povsod v življenju torej tudi tu velja načelo ‘manj je več’.

Hkrati kožo delamo odvisno od vseh teh snovi, da brez sploh ne izgleda več lepa. Zatorej: DA, poskrbite za osnovno nego kože s kar se da naravnimi in kakovostnimi izdelki z aktivnimi učinkovinami, pretiravanje pa nikakor ni potrebno, ne koristno.

3. Noben kozmetični izdelek ne bo naredil čudeža

Temeljni in bistveni razlog oz. spoznanje pa je zavedanje, da NOBEN kozmetični izdelek ne bo naredil čudeža – sploh če govorimo o anti-agingu. Saj vse poznamo svoje babice ali znanke, ki »so celo življenje uporabljale le modro Nivao ali Soleo«, pa imajo krasno kožo: napeto, mladostno, brez gub in pigmentnih madežev.

Ne, niso ‘samo geni’ – daleč od tega. Gre za to, da če damo zdravemu bergle in bo ves čas hodil z berglami – kaj se bo zgodilo z njegovimi nogami, mišicami? Krneti bodo začele. Enako velja, če nič ne telovadimo – naše telo, mišice propadajo. Enako je z možgani.

Prav tako je narobe, če gremo v nasprotni ekstrem – to pa so profesionalni športniki, ki svoje telo in zdravje dobesedno uničujejo za vrhunske dosežke.

Zavedati se je treba, da če kolikor toliko zdravo živimo (prehrana, ki temelji na ekološko pridelani zelenjavi, zdravih maščobah, ribah in mesu proste, ekološke reje; redno gibanje; dovolj kakovostnega spanca, čim manj stresa), to predstavlja (najmanj) 80 % videza naše kože. Približno preostalih 20 % pa predstavlja primerna, kakovostna nega. Naše celice se neprestano obnavljajo in obnavljajo se s tem, kar vnašamo V svoje telo, zato je hrana (pa tudi naše misli!) tako pomembna. Prav tako gibanje in kakovosten spanec dokazano pomlajujeta oz. zavirata staranje.

Vas zanima, kaj vas dejansko pospešeno stara? Poleg negibanja, stresa in premalo spanja, taka hrana. In pa sladkor – ta je šele svojega denarja vreden (pa se tudi sama kdaj pregrešim, a skušam svoj ‘greh’ vsaj delno nevtralizirati s hkratnim zaužitjem berberina in veliko antioksidantov).

Npr. tudi alfa-, beta- in poli-hidroksi kisline; retinol in retinoidi ipd. – ja, delujejo, seveda. Imajo anti-aging delovanje. Ampak govorimo o promilih pomlajevanja oz. zaviranja staranja. Za karkoli konkretnejšega pa je, žal, treba vsaj na močne kislinske pilinge, injekcije botoksa in polnil, če ne kar kirurški nož. In to je realnost, ki se jo je dobro zavedati in ne imeti nerealnih pričakovanj od kozmetičnih izdelkov. Saj že če logično pomislimo, kaj vse obljubljajo, kakšno pomlajevanje, pa se vseeno vse postaramo in nobena 80-letnica ne izgleda stara 20 let – pa bi po vseh zagotovilih in obljubah proizvajalcev kozmetičnih izdelkov morala.

Npr. v temle znanstvenem članku, kjer so primerjali učinek retinoidov adapalen in tretinoin, ki naj bi bila med najbolj učinkovitimi sestavinami, kar se tiče pomlajevanja oz. zaviranja staranja, si lahko ogledate, koliko je to pomlajevanje vidno s prostim očesom. Komaj kaj oz. to ni nadomestilo za lepotne posege pri dermatologih in lepotnih kirurgih, če želite res opazno pomlajen videz; pri čemer se ‘opazno pomlajen’ videz lahko kaj hitro prevesi v izumetničen, očitno popravljen, ki smo mu v zadnjih letih lahko vse pogosteje priča.

Torej DA, vsekakor je razlika med negovano in nenegovano (zanemarjeno) kožo – ampak koža, preobremenjena s preveč kozmetičnimi izdelki in sestavinami pa bo prej ko slej izgledala slabše, sploh če ji te izdelke odtegnemo.

Veste, kdaj opazimo drastično razliko pri spremembi nege kože? V dveh primerih:

  1. če kože prej sploh nismo negovale in jo začnemo;
  2. če smo imele povsem zgrešeno nego (izdelke), ki je koži škodovala, in jo (jih) zamenjamo za kakovostne in ustrezne, ki koži koristijo.

Nobena industrija primarno ne dela v kostist potrošnikov, temveč lastni zaslužek – in to je temeljno dejstvo, ki se ga je dobro zavedati. Se manjkrat nasankamo v življenju.

4. Ugotovila sem, da nekaj drugega naredi večjo razliko v našem videzu

Ko sem izgorela, me je minilo veselje in zanimanje za vse. Mislim res … VSE. In občutek je grozljiv, ker je nekako kot da si izgubil identiteto. »Kdo sploh sem? Kaj me zanima, veseli? Me sploh še kaj zanima, veseli?« so vprašanja, ki se ti porajajo.

Na srečo me tudi v izgorelosti zdrava pamet ni zapustila, tako, da se je oglasil droben glasek, ki me je opomnil, da je to verjetno zato, ker nimam energije niti živeti, kaj šele, da bi me kaj zares zanimalo. Ker je šlo pač za boj za golo preživetje.

Hkrati sem počasi, počasi, ko sem se nazaj sestavljala – zdravila in gradila hkrati – ugotovila, da zelo uživam v gledanju lepih, elegantnih, ženstvenih outfitov. In po nekaj letih, ko sem prišla približno k sebi, ugotovila, da je to moje novo poslanstvo. Da kozmetiko (negovalno in dekorativno) in svoj videz imam že »naštudirano v nulo« – tu nimam več za odkriti tople vode. Celo življenje nosim enak, minimalističen make-up, ki ga nimam namena spreminjati – vem, kaj mi najbolj pristaja. Enako je s frizuro – oh, obožujem svoje kratke lase!?

Ampak outfiti … oh, tu pa je manevrskega prostora.? In tako sem hkrati s svojo novo izgrajeno ženskostjo in ženstvenostjo ugotovila, da je to moje novo veselje, izziv in poslanstvo. Kajti ženska, ki že itak skrbi zase z zdravo prehrano, gibanjem, nego in vsesplošno urejenostjo, bo lahko največjo razliko v svojem videzu dosegla z ustrezno izbranimi in usklajenimi oblačili. In to je nekaj, v čemer res neizmerno uživam: ustvarjanje in odkrivanje novih in novih (seveda elegantnih in ženstvenih – brezoblična, hitra oz. neprestano spreminjajoča in pretežno neuporabna sodobna moda me ne zanima) videzov. Pika na i negovanemu in urejenemu obrazu in telesu.

Res je izjemno pomembno, da vsakdo najde nekaj, kar ga osrečuje in izpolnjuje; »polni dušo«, bom rekla. Pa naj bo to peka, vrtnarjenje, ličenje, pohodništvo … hobijev je na voljo nešteto.

Katera kozmetika dejansko deluje; kaj uporabljati?

V temle članku sem opisala, katere sestavine imajo dejansko pomlajevalni učinek in ne pozabite še na niacinamid in azelainsko kislino (ki ju trenutno tudi sama uporabljam, saj ne želim povečane občutljivosti kože na sonce). Ob tem pa bi vas še enkrat opozorila na formulacije teh izdelkov – in sicer:

  1. naj bodo čim bolj naravni in s preverjenimi sestavinami*;
  2. naj vsebujejo čim manj sestavin (več sestavin – več je možnosti za reakcije);
  3. uporabljajte jih čim manj naenkrat (v določenem obdobju in zaporedje nanosov enega preko drugega – čim manj izdelkov, čim manj korakov);
  4. odsvetujem vam uporabo pretirano umetnih izdelkov (vse te kemikalije imajo vpliv tudi na naše hormone in še kaj) in hialuronske kisline.

* Zato, če so določene kozmetične kemikalije dovoljene, še ne pomeni, da so neškodljive. Naj vas samo spomnim, da so dovoljene tudi dokazano škodljive snovi, kot so alkohol, cigarete, aspartam, umetna barvila in arome v hrani in pijači ipd.. In pri kozmetiki ni nič drugače.

Če pa se ne znajdete in potrebujete osebni nasvet, pa se seveda lahko obrnete name zasebno in mi pošljete elektronsko sporočilo, ali pa me vprašate na forumu Planeta Lepote.

Zaključek

Kot sem že pisala v članku o tem, zakaj ne uporabljam UV filtrov: nobena skrajnost ni dobra – še nikoli ni bila. Torej če želimo biti lepe in negovane: NE, zagotovo ni v redu, da povsem zanemarjamo svojo kožo, se cele dneve ‘cmarimo’ na soncu, mimogrede še kakšnega pokadimo, cele dneve presedimo in se bašemo z nezdravo hrano.

Prav tako pa NI v redu ne za našo kožo, ne zdravje, da jo preobremenjujemo s preveč kozmetičnimi izdelki, sploh nenaravnimi; se panično izogibamo vsakemu sončnemu žarku (sonce krepi odpornost kože; uravnava cirkadijski ritem in hormone, ustvarja vitamin D in še marsikaj) ipd.

Zlata sredina, ZMERNOST. Vedno je ključ v zlati, srednji poti, pa ni pomembno, za katero področje življenja gre.

Zadnje, a najpomembnejše: najlepše bomo, če se bomo sprejemale in se imele rade.❤️ Pa ne mislim sodobnega ‘sprejemanja’ in ljubezni, ko nas hočejo prepričati, da je ljubezen do sebe to, da se prenažiramo z nezdravo hrano, ne telovadimo in na sploh smo, kakršni smo ipd., ampak govorim o sprejemanju in ljubezni do sebe, ko poskrbimo, da kar najbolje poskrbimo zase z zdravo prehrano, rednim gibanjem ipd., pa četudi to pomeni, da moramo kdaj iz cone udobja. Debelost ni zdrava; predelana hrana in negibanje tudi ne – zato, drage moje dame – poskrbite zase v vseh ozirih, ne le s kremicami. Zdrav duh lahko biva le v zdravem telesu.❤️

In ja, to berete od (nekdanje) kozmetične obsedenke. Sedaj sem ‘samo’ še ‘health & beauty freak’, torej z zdravo pametjo in brez pretiravanja.

Foto. Stane Jerko

 

Deli: