Dame nosijo damske nohte: kakšni so to?

Trendi zadnjih let so … kako naj se izrazim … res zanimivi. Vse, kar je elegantno, prefinjeno in ženstveno, je gladko povoženo – najsi gre za modo, ličenje ali pa obnašanje. Bolj kot je neprimerno, razvrednotujoče do žensk in celo vulgarno, bolj je ‘in’. Počasi, a vztrajno polzimo v ‘narobe svet’.

Ena izmed teh stvari so tudi nohti, kakršni so moderni zadnje čase. Ekstremno dolgi, špičasti, nalakirani z vsemi barvami mavrice in še kakšno vmes, ter kičasto okrašeni. Če ste med tistimi, ki ne sledijo trendom, temveč želijo ohraniti svoj slog ženstven, eleganten in damski, se boste tem videzom raje ognile.

Saj ne rečem, da jih ni zanimivo videti na kakšni modni reviji ali zvezdnici kot zanimivo, inovativno idejo, ampak v realnem življenju pa se mi ne zdijo primerni (še manj uporabni; in še manj damski).

In kakšni so damski nohti?

Tako kot za vse ostalo, se lahko tudi za damski videz nohtov ozremo k damam iz petdesetih in šestdesetih let preteklega stoletja in, jasno, predstavnicam kraljevih družin. Slednjim preprosto zato, ker imajo izjemno visoke standarde in stroga pravila glede tega, kaj je primerno, ženstveno in damsko, in kaj ne.
Zato se bom ponovno ponovila: če ste v dvomih, poglejte te dame – nikakor ne boste mogle zgrešiti.

Več sem razložila v svojem videu:

Da so nohti damski in ženstveni, morajo izpolnjevati 4 pogoje.

1. Kratki do največ srednje dolžine

Si predstavljate Grace Kelly ali Kate Middleton z 2 cm dolgimi, špičastimi nohti? Seveda ne. Njihovi nohti so bili vedno kratki do največ srednje dolžine.

2. Ovalne do squovalne oblike

Damski nohti so lepo oblikovani v ovalno do squovalno* obliko. Obliko prilagodimo svojim prstom – različni dolžini, obliki in debelini prstov pristajajo različno oblikovani nohti. Če želite izgledati damsko, pozabite na špičaste konice, ki spominjajo na kremplje; prav tako na široke, lopataste oblike. Ne en ne drugi ekstrem ne deluje naravno, estetsko ali privlačno v kateremkoli smislu.

* squovalna oblika je med ovalno in rahlo oglato.

3. Vedno brezhibno urejeni

Da so nohti damski, morajo biti vedno lepo urejeni. Kaj to pomeni? Da so brezhibno oblikovani, enake dolžine (če se nam eden odlomi, odstrižemo na enako dolžino tudi vse ostale); in skrbno nalakirani (brez okrušenih konic in brez pretiranega narastka).

V naglici sodobnega načina življenje je včasih sicer res težko poskrbeti, da smo vedno brezhibno urejene, a ta problem se brez težav reši tako, da uporabljamo mlečne, prosojne odtenke lakov za nohte, kjer morebitne načete konice ali narastek skorajda niso opazni.

Mlečni odtenki tudi sicer delujejo izjemno urejeno, elegantno in damsko, zato z njimi nikoli ne boste zgrešile. Tudi pripadnice kraljevih družin skorajda brez izjeme nosijo takšne odtenke in njihov videz je vedno dovršen.

4. Nalakirani so v damske, ženstvene odtenke

Če želite izgledati ženstveno in zrelo, si lakirate nohte v 3 barvne družine: že omenjene odtenke mlečne barvne družine, v rdečo družino in črno-rdečo. V slednjo sodijo izjemno temno rdeči odtenki z različnimi podtoni: lahko je rjav, vijoličen ipd. Tudi črna je pogojno sprejemljiva, a vseeno priporočam, da raje posežete po ostalih omenjenih odtenkih.

Spodaj si lahko ogledate idealne primere popolno urejenih, damskih nohtov in lepo negovanih rok. (Fotografije so s Pinteresta)

Vsekakor pa se izogibamo odtenkov mavrice, kot so rumeni, zeleni, modri, lila ipd.; enako velja za bleščice, nalepke, okraske … ves kič.

Ali kot je že pred davnimi, davnimi časi povedal Leonardo da Vinci:

Seveda pa ne pozabimo, da takšni nohti sodijo na lepe in negovane roke ter urejeno obnohtno kožico. Zato vsa ‘mokra’ dela opravljamo z gospodinjskimi rokavicami in si roke vsaj pred spanjem, po potrebi pa tudi čez dan, namažemo s kakovostno, hranljivo kremo iz kar se da naravnih, ekološko pridelanih sestavin.

Več o tem, kako poskrbeti za lepe in negovane roke, si lahko preberete v tem članku.

Zagotovo ste že zasledile, da žensko starost izdajo vrat, dekolte in roke, zato nikar ne zanemarimo teh delov telesa. Skrb zase v vseh oblikah je posledica ljubezni in spoštovanja do sebe – in to je nekaj, kar si vse zaslužimo. Tudi če nam je drugi ne daj(ej)o, je prav in toliko bolj pomembno, da si to damo same. 🙂
#selflove❤️

Foto: Pinterest

Deli: