Napake pri ličenju, ki jih elegantne ženske ne delajo

OPOMBA: Napotki iz članka so namenjeni ženskam, ki želijo biti urejene, elegantne in damske in nikakor niso napisani v smislu, da bi katerakoli karkoli “morala” ali “ne smela” početi. Na koncu je pomembno predvsem to, da se dobro počutimo v svoji koži in sledimo temu, kar v sebi smo – to pa se z leti in dozorevanjem samodejno spreminja (če pa se ne, se morda lahko vprašamo, če smo mentalno ostale na nivoju, kjer smo bile, ko smo bile najstnice ali v zgodnjih dvajsetih – samorefleksija je vedno dobrodošla in je priložnost za rast).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lepo urejen in naličen obraz sodi k celostni podobi urejene, elegantne ženske.

Zato je pomembno, da se znamo lepo, pravilno naličiti; da imamo občutek, kaj je premalo, kaj je preveč; kaj je pravilno in napačno; in kaj je preprosto neestetsko.

V čem je sploh smisel ličenja?

Smisel ličenja namreč ni niti v tem, da nekaj nanesemo zgolj zato, da rečemo, da smo se naličile, a pri tem ličila napačno nanesle ali izbrale odtenke, ki niso primerni za nas; niti v tem, da nanesemo fasado ličil in iz sebe naredimo skorajda neprepoznavno masko, kot je dandanes popularno pri mlajših generacijah, ki posnemajo izumetničene ženske tipa Kim Kardashian.

Smisel ličenja je (zame) v tem, da:

 1. prekrijemo, kar je za prekriti (podočnjaki, neenakomeren ten polti, pusta polt, pigmentacije …)
 2. poudarimo, kar je za poudariti (obrvi, oči, ustnice …);
 3. obrazu dodamo mladostno svežino;
 4. ustvarimo urejen, uglajen videz.

Ne pa da poskušamo biti nekdo drug (ali s pretiranimi barvami posnemati pisane papige).

Zanimiv videz, ki pa sodi le na mlade obraze in modno pisto.

Medtem, ko je ličenje sicer prava umetnost, sama gledam nanj natanko tako, kot sem napisala v zgornjih štirih točkah, kaka bolj ekstravagantna odstopanja pa so primerna le za kake posebne priložnosti in – če same res ne obvladamo – le v rokah izkušenega vizažista.

Nekateri so sicer mnenja, da ličenje ni potrebno, ampak jaz pravim, da je naličen obraz lepo urejene ženske pika na i in doda povsem drugo dimenzijo celostni podobi. Brez naša podoba ni popolna.

Zdaj pa poglejmo najbolj neestetske napake, ki jih elegantne ženske ne delajo.

1. Ne nosijo grotesknih umetnih trepalnic

Pred kakimi 10 leti so postale zelo priljubljene umetne trepalnice, ki jih posamično – trepalnica na trepalnico – pritrdijo na naše trepalnice. Zadeva je sicer lahko izvrstna, če so naše trepalnice zelo slabe (kratke, prozorne, ravne, tanke) in pod pogojem, da si damo narediti zelo naraven videz.

A dandanes lahko pogosto videvamo ženske in dekleta, ki si dajo narediti dobesedno pahljače, pod katerimi težo se oči kar povešajo in ki ne izgledajo ne privlačno, ne estetsko, temveč kvečjemu groteskno. Sama se vsakič znova sprašujem, kako ne vidijo, da je videz pretiran in vse prej kot privlačen – kajti ne, več ni nikoli bolje – je preprosto PREveč.

Spodaj je fotografija parodija omenjenega grotesknega videza (ki bi jo sicer lahko vsak dan naredila na katerikoli od ljubljanskih ulic).

Pred leti je po Fb krožila tale fotografija s pripisom, ki mislim, da je dovolj zgovoren.

Pred 10 leti sem jih kako leto imela tudi sama in bile so čudovite, ker sem dala res narediti le malo boljše od mojih naravnih – poglejte fotografijo in presodite same.

Zatorej če se odločate za te trepalnice, pazite, kakšne si daste narediti – manj je več.

2. Ne nosijo nenaravnih odtenkov

Elegantne ženske se zavedajo, da je bistvo ličenja v zgoraj omenjenih štirih točkah in želijo doseči kar se da urejen, uglajen, prefinjen videz. Zato ne uporabljajo nenaravnih odtenkov ličil, kot so zelena, modra, rumena, oranžna …

Modre trepalnice – le zakaj?

Katere odtenke uporabljati? Naravne, kot so vsi odtenki rjave, temno vijolične in slive, sive; maskara pa je lahko tudi črna. Če niste zelo mlade in (skoraj) črnolase, tudi črtal za oči ne priporočam v črni, ker je preprosto preagresivna – in z leti to pride še bolj do izraza. Vse, kar je barvno zelo intenzivno, nas naredi optično ostrejše in s tem starejše, ker poudari vse gubice in nepravilnosti.

Z naravnimi odtenki nikoli ne moremo zgrešiti.

Zato tudi zelo temno rdeče šminke za zrelejše ženske niso najbolj primerne, pa če so (na mladenkah) videti še tako lepe. Na mladem, svežem obrazu vse izpade povsem drugače, medtem ko se moramo v zrelejših letih držati svetlejših in živahnejših odtenkov (a brez pretiravanja, seveda!), ki našemu obrazu dodajo svežino.

3. Ne nosijo vulgarnih nohtov

Zadnjih dobrih pet let smo priča trendu izjemno dolgih, špičastih nohtov, ki so videti ceneno, celo vulgarno, in ženski, ki želi izgledati damska in elegantna, ne naredijo nobene usluge. Celo če je celoten videz lep in (pravilno) urejen, taki nohti pokvarijo celotno podobo (saj veste: »it’s all about details«).

Cenen, vulgaren videz, svetlobna leta od kakršnekoli damskosti in elegance.

In če še nekako razumem, da nosijo take nohte ženske, ki jim je blizu pretirano seksi videz in/ali nimajo najboljšega občutka za primernost in estetiko, sem vsakič znova presenečena, ko jih vidim na povsem običajnih ženskah in celo športno oblečenih dekletih. Meni res nelogično in težko razumljivo.

Prav tako elegantne ženske na nohtih ne nosijo odtenkov, kot so modri, zeleni, rumeni … ter raznih nohtnih okraskov. Vse to namreč razvrednoti eleganten videz, saj deluje ceneno in svetlobna leta od kake prefinjenosti in elegance. Zrele, damske ženske takih nohtov nikoli ne nosijo – imajo pa vedno skrbno urejene in nalakirane nohte v nevtralnih (prosojno mlečnih) ali rdečih odtenkih. Vse ostalo je za zrele, damske ženske velik “nikar”.

Kič vedno ustvari cenen videz, ki damam ne pritiče.

In kadarkoli boste – če želite biti elegantna ženska, seveda – v dvomih glede kake odločitve, preverite, kako se urejajo kraljeve ženske, za katere veljajo najbolj stroga pravila in imajo najvišje možne standarde elegance in uglajenosti; z njih posnemanjem ne boste nikoli zgrešile.

Sicer pa sem o damskih, elegantnih nohtih že pisala – več si lahko preberete tukaj.

4. Ne izpuščajo podlage

Pogosto lahko vidimo ženske, ki sicer nanesejo šminko in/ali ličila na oči – a pozabijo na podlago (obarvano kremo, puder). Starejše, kot smo, bolj prihajajo nepravilnosti do izraza, zato je res ključno, da najprej poskrbimo za enakomeren ten in šele nato nadaljujemo z nanašanjem ostalih ličil. Tudi slikar ne začne slikati na popackano in pomečkano platno, temveč na brezhibno – in naša polt je naše platno za nadaljnje ustvarjanje.

5. Ne nosijo (pre)svetlih in svetlečih šmink

Tak videz sicer najpogosteje opazim na ženskah okoli 50 in starejših, ki so nekako spregledale, da nismo več v osemdesetih letih preteklega tisočletja. Povsem preživet videz, ki tudi z estetskega vidika nobeni ne naredi usluge – če želite doseči kar se da lep videz, izberite šminko ali balzam v YLBB barvi oz. barvi mesa.

Prav tako ne nosijo šmink v barvi korektorja, ki odvzamejo še tisto malo barve (in s tem življenja) obrazu, kot ga je na zrelem obrazu morda še ostalo; niti punčkasto bledo roza ali Barbie roza odtenkov. Velik “nikar”.

6. Ne pozabijo na obrvi

Vredno si je zapomniti eno zelo pomembno pravilo: obrvi so okvir obraza. Kar torej pomeni, da če ta okvir ni v redu, tudi vse ostalo ne bo in je ves trud zaman. Se bom spet ponovila: »it’s all about details«. Mnoge ženske imajo naravno bolj slabe ali svetle obrvi; mnoge pa so si jih uničile same, ko so bile moderne zelo tanke obrvi in so si jih pulile v tanke črtice.

Posledice so pri večini, žal, ostale – to so tanke obrvi, pogosto tudi nepravilne oblike in z uničenim lokom. Na srečo je dandanes na voljo vrsta postopkov, s katerimi lahko ustvarijo videz naravnih obrvi, med katerimi sta najpogostejša japonska metoda in puder obrvi. Oba postopka sta semi-permanentna, kar pomeni, da trajata nekaj let, potem pa je treba na osvežitev.

Gre za neko vrsto tetoviranja, zato preden se odločite, h komu na poseg, res dobro preverite njihove fotografije pred-po ter mnenja strank. Zadnje, kar si želite – poleg zapuljenih obrvi, seveda – so napačno vtetovirane obrvi. So pa rezultati pri tistih, ki res obvladajo svoje delo, naravnost izjemni, zato se splača malce raziskati in se odločiti za ponudnika, ki ustvari res profesionalen in naraven videz.

Izvrstno narejene obrvi (japonska metoda).

Seveda si jih lahko urejate tudi same, vendar je treba res imeti občutek, kakšen je pravilen in estetski lok in koliko črtala oz. sence za obrvi nanesti in v katerem odtenku, zato bo trajni postopek verjetno (naj)boljša odločitev.

7. Ne obrobljajo ustnic izven linije in/ali s pretemnim črtalom

Od pojava Ageline Jolie so postale izjemno priljubljene (pre)polne ustnice, kar lahko vidimo predvsem v treh napakah, ki jih delajo ženske.

Prva je ta (sicer ni ličenje, a se mi je nekako zdelo, da sodi sem), da hodijo na polnila ustnic, kjer – tako kot pri trepalnicah – nekatere nimajo najboljšega občutka za estetiko in želijo kar najbolj polne ustnice, četudi je videz pretiran in nenaraven; ali pa ustnice postanejo take po nekaj ponovitvah vnosa polnil, ker se hialuronska kislina v resnici ne razgradi popolnoma, temveč nekako razliva v okoliško tkivo nad ustnicami, zaradi česar pride štrleč naprej še celoten predel med nosom in ustnico.

Končni videz je zelo nenaraven in pogosto naravnost grotesken.

Druga napaka je ta, da v želji, da bi bile ustnice videti polnejše, le-te obrobljajo precej izven roba ustnic. Eno je namreč obrobiti ustnice NA zunanjem robu, s čimer ustvarimo lep, polnejši videz; nekaj povsem drugega pa jih je obrobljati IZVEN roba, kar ustvari zelo nenaraven in neposrečen videz.

Tretja napaka pa je – prav tako eden preživetih videzov izpred desetletij – uporaba črtala za ustnice, ki je bistveno temnejše od barve šminke.

Vsi trije videzi so res zelo zgrešeni, s tem, da zadnja dva preprosto odstranimo in naslednjič naredimo bolje – prvi pa lahko pomeni trajno skazitev obraza.

Skupek vseh napak pri ličenju na eni fotografiji; pisano senčilo, pretirane trepalnice, presvetla in svetleča šminka in pretemna obroba.

8. Ne nosijo zastarelega videza

Prav tako niso “zaspale” v osemdesetih ali devetdesetih letih, ko so morda eksperimentirale s takratnimi trendi in ostale pri njih, saj je eden najbolj zgrešenih videzov zastarel videz. Sem sodijo (pre)svetlo roza svetleče šminke, pretemna obroba ustnic, v tanko črtico populjene obrvi, zelena in modra senčila in maskare …

Elegantne ženske gredo od doma vedno naličene

Elegantne ženske gredo od doma z urejenim, torej ustrezno naličenim obrazom. Zavedajo se namreč, da to sodi k celostni podobi in osebni urejenosti.

Zato si vzamejo tistih (vsaj) pet minut, da se uredijo, preden stopijo iz hiše, četudi je to po najbolj preprostih opravkih. Ker imajo zelo visoke standarde, se namreč zavedajo, da je osebna urejenost tako znak samospoštovanja kot tudi spoštovanja do drugih.

Ste kdajkoli kjerkoli videli Grace Kelly ali Kate Middleton brez vsaj minimalno ličil in brezhibno urejenega obraza? Ja, o tem govorim. Naj ne bodo vaš vzor čedalje bolj zmedeni zvezdniki in nekatere vplivnice, temveč ženske z najvišjimi standardi.

Celotno urejen obraz zajema naslednje:

 1. enakomerna polt, kar dosežemo z uporabo vsaj obarvane kreme in/ali korektorja in/ali pudra;
 2. lepo urejene obrvi pravilne oblike in širine;
 3. nežno naličene oči, poudarjene s črtalom in/ali nevtralnim senčilom in maskaro;
 4. rahlo poudarjena lica z rdečilom;
 5. ustnice, na katerih je vsaj obarvan vazelin ali šminka/glos, ki doda malo barve.

Če karkoli od naštetega izpustimo, videz deluje nedokončan, nepopoln; vse ostalo (bronzer, osvetljevalec …) pa je opcijsko. Sama sicer vedno uporabim tudi bronzer, ker mi je všeč, kako doda toplino obrazu. “Sunkissed” videz mi je preprosto čudovit, pa tudi zelo pristaja moji izrazito topli koloristiki.

Kako se ličijo elegantne ženske?

Nosijo klasični make-up, ki je brezčasen. Pomislite na Grace Kelly – tudi dandanes ni videti kakorkoli neprimerno ali zastarelo. Enako velja za Kate Middleton, ko bomo čez 30 let gledali njene fotografije iz mladosti, ali katerokoli kraljevo žensko.

Ena temeljnih lastnosti elegantnih žensk je namreč ta, da ne padajo na trende. Na nikakršne – ne na modne, ne na trende ličenja – ampak to prepuščajo najstnicam, ki se še iščejo in lovijo in preizkušajo nove videze (saj veste, kaj pravijo (malo za šalo, malo za res) – mladost je norost).

Od zrelih žensk se nekako pričakuje, da imajo izgrajeno osebnost, kar pomeni naslednje:

 1. vedo, kaj jim pristaja;
 2. vedo, kaj je primerno;
 3. vedo, kaj jim je všeč.

In se tega držijo. Časi za najstniške eksperimente (in kikse) so že davno mimo in elegantne ženske veliko dajo na ugled – le-tega pa dosežemo tudi s svojim zunanjim videzom (prvi vtis se zelo težko popravi).

Izjema so ženske, ki so malo bolj trendovske in nosijo malce močnejši makeup in tudi kak bolj trendovski stajling, a vedo, kaj delajo; tipični primer je Olivia Palermo (in pri tem ne pozabimo, da ima močnejši, bolj ekstravaganten makeup načeloma le za posebne priložnosti in ne za vsak dan).

Končni videz je urejen in uglajen

Bistvo ličenja elegantnih, uglajenih, damskih žensk je torej kar se da naraven videz oz. posnemanje svežine mladostnega obraza brez pretiravanja in brez preizkušanja divjih in nenaravnih videzov. S preizkušanjem in vajo se naučijo izbire pravih odtenkov in načina nanosa in se ga držijo.

In to je tudi videz, s katerim 1. nikoli ne morete zgrešiti; 2. je primeren za vsako priložnost in 3. je brezčasen. Kadarkoli boste v dvomih, pa se vprašajte: »Ali bi take trepalnice nosila Grace Kelly?« in »Ali bi Grace Kelly nosila dolge, špičaste nohte z okraski?« in »Ali bi šla Grace Kelly ven nenaličena in ne brezhibno urejena?« … itd. Tako zagotovo ne boste nikoli zgrešile.

Sicer je napak, ki jih lahko naredimo pri ličenju, še precej (da ne nanesemo rdečila na lica; da nanesemo (pre)mastno kremo in hodimo okoli s svetlečim obrazom ipd.), a v ta članek sem vključila le največje, več pa v naslednjih člankih.

Kako se ličim sama, preberi tukaj.

Vir fotografij: Pinterest; naslovna: Stane Jerko

Deli: