8 stvari, ki jih elegantne, damske ženske ne počnejo

Ker živimo v časih, kjer niti osnovna kultura in bonton nista več samoumevna, se mi zdi prav, da opozorim na določene stvari, ki jih je večina ali pozabila, ali pa jih nikoli niti ni posedovala.

Sicer menim, da bi moral osnovna pravila bontona, spoštovanja, upoštevati prav vsakdo – vendar v družbi, v kakršni živimo, bi bilo pričakovati kaj takega utopično, zato bom rekla le, da nekaj pa zagotovo velja: elegantne, damske ženske tega ne počnejo.

Kajti ne pozabimo, da ne glede na to, kaj počnejo drugi in kaj se dogaja okoli nas – standarde si določamo sami in ni treba, da nas pomanjkanje kulture, nemarnost, lenoba, primitivizem in ostale, dandanes čedalje bolj prisotne negativne lastnosti in navade, potegnejo za sabo.

Torej poglejmo si 8 stvari, ki jih elegantne, damske ženske ne počnejo.

1. Ne zanemarjajo se

Ena najbolj osnovnih značilnosti elegantnih žensk je ta, da niso površne in ne zanemarjajo ne sebe, ne okolja, v katerem živijo. Popolnoma vsakem detajlu posvetijo pozornost in nič jim ni odveč ali kar vse »dovolj dobro«. Ne – za stvari se potrudijo.

Najsi gre za osebno higieno, skrbno naličen, urejen in negovan obraz in frizuro, ali pa outfit ali njihovo stanovanje – vse imajo urejeno do najvišje možne mere. Zato jih ne boste zasledili, da bodo šle po opravkih z mastnimi lasmi, neurejeno frizuro, razvlečeni trenirki ali kakorkoli neurejene.

Pozornost posvetijo prav vsakemu detajlu – tudi to, kateri pas in čevlje bodo dodale, da bo outfit kar najlepši; katere uhane in uro, da se vse ujema; katero torbico … res VSE. Nobene stvari ne prepustijo naključju.

Pa da ne bo pomote – to ne velja le za videz, ampak tudi notranjost; kako se izražajo v živo in na družbenih omrežjih; ali so pismene ali ne; da se izobražujejo, berejo; s kom se družijo … in na sploh delajo na sebi v vseh ozirih.

Seveda je povsem jasno, da v življenju lahko pridejo obdobja, ko ne moremo biti zelo natančne (materinstvo, bolezen ipd.), a izven teh obdobij so elegantne ženske izjemno natančne.

In ne pozabimo na to, katere lastnosti so nasprotne skrbnosti in natančnosti: lenoba, nemarnost, površnost. To pa prav zagotovo niso lastnosti, ki bi jih pripisali elegantnim ženskam.

2. Ne zamujajo

Ene najbolj temeljnih lastnosti elegantnih žensk sta zanesljivost in spoštljivost, kar pomeni tudi, da ne zamujajo. Točnost je ena najbolj spoštovanja vrednih lastnosti, ki pove veliko o človeku – človek, ki je točen, je spoštljiv in zanesljiv. Če smo točni, s tem izrazimo spoštovanje do človeka, s katerim smo dogovorjeni, in njegovega časa.

Torej je jasno, da uglajene dame veliko dajo na točnost, zato so točne na minuto in ljudi, s katerimi so dogovorjene, ne pustijo čakati.

To seveda ne pomeni, da se nam ne more nič zgoditi in kdaj zamudimo – a je razlika, če zamudimo namenoma in skoraj vedno, ker nam je pač vseeno – ali pa ker je res vmes stopila višja sila in skoraj nikoli (zastoj na cesti npr.).

3. Ne perejo javno umazanega perila

Elegantne ženske zasebno ohranjajo – zasebno. Eleganca pomeni diskretnost, kar lahko najbolje vidite pri kraljevih družinah. Ne glede na govorice nikoli javno ne razlagajo, kako in kaj in ne “polagajo računov”. Ohranijo pokončno, dostojanstveno držo in se ne zmenijo za govorice.

In tako, kot je zasebna drža pojem elegance in dostojanstva, je razgaljanje preveč osebnih stvari v javnosti in javno pranje perila popolno nasprotje – nakazuje na pomanjkanje integritete in dostojanstva.

4. Drugih žensk ne dojemajo kot konkurenco

Elegantne ženske so dame v pravem pomenu te besede, kar pomeni, da so “ženske ženske”, torej podpirajo druge ženske, ne pa so jim nevoščljive ali zlobno privoščljive; jim mečejo polena pod noge; jih blatijo za hrbtom ali celo izdajo, ko jim le-te ne služijo več.

Pogosto lahko zasledimo res strašljivo zlobo in maščevalnost žensk do drugih žensk, sploh če gre za ženske, ki so lepe, uspešne ipd. Elegantne ženske tega nikoli ne počnejo, ampak se podpirajo med sabo.

Tudi zgodovinsko gledano težko razumem to medsebojno tekmovalnost in sovražnost: ženske smo bile od nekdaj manj vredne in zatirane – in namesto da bi držale skupaj, se podpirale, raje ena drugi polena pod noge ali nož v hrbet. Na srečo seveda ne vse, ampak vsaka takšna je preveč (in žal jih ni malo).

Ženska nevoščljivost, zlobna privoščljivost, zahrbtnost in vse, kar sodi poleg, so preprosto nizkotne.

5. Ne izpostavljajo napak drugih žensk

Navezujoč se na prejšnjo točko: kam sodi neka ženska, lahko kaj hitro vidimo tudi po tem, kako se odzove, ko pri kaki ženski vidi kako napako – ali jo bo na to opozorila diskretno in zasebno; ali bo priložnost izkoristila, da njeno napako javno izpostavi in jo tako pomaga osramotiti in ponižati?

Zapomnite si, da so elegantne ženske uglajene in nikoli ne bi sodelovale pri sramotenju ali blatenju druge ženske – ravno nasprotno, če bo to storil kdo drug, jo bodo skušale zaščititi.

Zelo preprosto pravilo, ki si ga velja zapomniti, se glasi: »Kraljica kraljici popravi krono.« Drage dame, bodimo kraljice, ne zlobne nevoščljivke – če pa naletimo na žensko, ki z veseljem izpostavlja napake drugih žensk, jih blati in sramoti, pa takoj vidimo, kam sodi.

6. Ne kadijo

Za elegantne ženske velja lastnost, da sprejemajo odločitve, ki so za njih najboljše – glede vsega. Tako se torej nikoli ne bodo odločile za nekaj tako škodljivega, kot je kajenje.

In če je škodljivost en vidik, je dejstvo, da kajenje izgleda primitivno, prostaško, celo vulgarno, drugi. Si predstavljate Grace Kelly s cigareto v ustih? Res je – nepredstavljiv prizor. Damske ženske torej ne kadijo.

7. Se ne opijajo

Nič ni narobe, če se v dobri družbi – ali sproščenem večeru, ko smo same s sabo doma – popije kozarec kakovostnega vina ali slastnega koktejla. Je pa zelo (milo rečeno) neugledno – da ne rečem sramotno – da se ženska napije, da se neumno ali kakorkoli neprimerno obnaša, opoteka, celo pade ali … da ne naštevam dalje.

Medtem, ko se lahko sicer hitro zgodi, da v družbi ob klepetu malce pregloboko pogledamo v kozarec, je razlika, če se nam enkrat zgodi, da smo malo preveč popile, ali pa je to ob (skoraj) vsakem izhodu.

Drage dame, nikar, to je res hudo (samo)ponižanje in (samo)sramotenje. Prava dama ve, koliko lahko spije, da lahko ostane – dama.

8. Niso vulgarne, prostaške

Stvar, ki je pri ženskah daleč najbolj odbijajoča, je pa uporaba vulgarnih, prostaških besed in kakršnokoli prostaško, primitivno vedenje; govorjenje opolzkih šal na temo spolnosti ipd.; pa tudi prostaško sedenje (noge narazen) …

Medtem, ko smo vsi samo ljudje in imamo lahko slab, naporen dan ali obdobje; nas lahko nekaj iztiri in izustimo kako kletvico ko smo sami ali v družbi najbližjih, kar je povsem normalno in sprejemljivo, je to nekaj povsem drugega kot prostaško in vulgarno vedenje, ki je navada; takšno vedenje v družbi ali celo na družbenih omrežjih.

Povsem neprimerna je torej uporaba vulgarnih, prostaških besed in kletvic v pogovoru, kaj šele v vsakem stavku, skoraj kot uporaba ločil. Dame se pogovarjajo damsko in prostaške besede in kletvice prav zagotovo ne sodijo k eleganci.

Seveda je še precej stvari, ki jih elegantne ženske ne počnejo, a v tem članku sem izpostavila najhujše.

OPOMBA: Napotki iz članka so namenjeni ženskam, ki želijo biti uglajene in damske in niso napisani v smislu, da bi katerakoli karkoli “morala” ali “ne smela” početi. Vsaka se odloča zase, imamo praktično popolno svobodo – in ravno to, kako se ljudje – oz. v tem primeru ženske – odločimo, nam pove veliko.

Foto: Stane Jerko

Deli: