5 nasvetov za eleganten videz

V zadnjih letih sem precej spremenila in dodelala svoj slog. Tako, kot sem spoznala in izgradila sebe, sem tudi svoj slog – kaj mi je všeč, kaj mi pristaja, v čem se dobro počutim, kaj odraža mene – kaj sem jaz.

Kot je verjetno očitno, pa tudi sama sem že večkrat omenila, prisegam na minimalistično, klasično eleganco, ki mi je neprekosljiva. Nobenega nepotrebnega balasta v obliki preveč barv, vzorcev in detajlov kot so čipke, volančki, naborki … Skratka, ‘manj je več’.

Tale outfit naravnost obožujem: klasično krojene hlače črna majica, črna usnjena jakna ter minimalistični dodatki pas, salonarji in torbica. Foto: Stane Jerko

Če je tudi vam takšen slog všeč, pa ne veste, kje in kako začeti, vam lahko podam 5 nasvetov.

1. Čim manj barv in vzorcev

Nikakor ne pravim, da je z barvami in vzorci karkoli narobe, ampak skozi moje oči bolj kot je vse pisano in načičkano, manj elegantno in prefinjeno deluje. Zato je moj nasvet, da se temu izogibate, če želite izgledati elegantno.

Kaka poletna oblekica z vzorcem je povsem primerna, ampak tudi vzorec je treba znati izbrati – nekateri delujejo elegantno, ženstveno, spet drugi lahko izpadejo ceneno.

2. Nevtralne barve

Sama sem ugotovila, da so najbolj prefinjeni outfit v nevtralnih barvah: torej beli, krem, bež, kamelji, temno modri, sivi, črni (enako velja za notranjo opremo stanovanj). Sama modre (z izjemo džinsa, ki pa ga tudi skoraj ne nosim več – ne vem ali imam samo ekstra elegantno obdobje, ali sem ga preprosto prerasla – to bo pokazal čas) in sive skoraj ne nosim, ker nista moji barvi. Ne, da bi bili popoln kiks, ampak (naj)lepše bosta izpadli na bolj hladnih do nevtralnih barvnih tipih (sama sem izrazito topel barvni tip).

Barve, kot so zelena, žive modre, rumene, vijolične, roza … nikoli ne morejo izgledati tako elegantno kot nevtralne, četudi je kroj še tako dober. Izpadejo malce bolj trendovsko.

3. Čim manj detajlov

Detajlov, kot so čipke, volančki, bleščice … naj bo čim manj ali najbolje kar nič. Sama jih dejansko ne nosim, ker lahko hitro delujejo ceneno in preprosto niso ‘jaz’. Več tovrstnih detajlov kot bo imel izbrani kos oblačila, bolj se s tem oddalji od elegantnega videza.

4. Minimalistični dodatki

Foto: Stane Jerko

Enako velja za pretirano izrazite dodatke, kot so kričeči pasovi, torbice, ure ipd., ali pa vpadljivi logotipi. Pri popolnoma vsem velja eno preprosto pravilo: MANJ JE VEČ. To je res moje sveto pravilo oblačenja, ličenja, notranje opreme, načina življenja. Vse ostalo je nepotrebno in torej navlaka, balast, ki ustvarja stres (zato so meni npr. natrpana ali pisano opremljena stanovanja, outfiti ipd., na nek način stresni – ne v smislu, da bi me dejansko spravljali v stres, ampak preprosto jih ne morem gledati, oči kar same bežijo stran).

Marie Kondo že ve. 🙂

5. Klasični, minimalistični kroji

Bolj, kot boste izbirale klasične in minimalistične kroje, bolj elegantne boste. Kot sem pisala že v člankih o svojem slogu in o ženstvenosti – če se zgledujemo po prekrasnih ženskah, damah iz 50-ih in 60-ih let preteklega stoletja, ki so še vedele, kaj pomeni ženska, DAMA, in se oblačiti ženstveno, nikakor ne moremo zgrešiti.

Foto: Stane Jerko

Podobni trendi so bili ‘in’ v osemdesetih in delno devetdesetih, potem pa je vse začelo zahajati v čudne smeri.

Če obožujete barve, pa vam priporočam, da se izogibate vsaj prekomernim vzorcem in detajlom (čipke, volančki, naborki) – naj bodo vsaj kroji kar se da preprosti in minimalistični in v tem primeru imate lahko trendovsko eleganten slog. Vsekakor pa se moramo zavedati, da več vsega/česarkoli dodamo, bolj se oddaljimo od elegantnega in lažje prestopimo prag cenenega videza. #manjjeveč 😉

Deli: